RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Ta tempen på relationen med fågeltestet

12 maj, 2024 
två personer tittar och pekar genom fönster
Det så kallade "fågeltestet" har tillsammans med "apelsintestet" fått stor uppmärksamhet på sociala medier. Och hur simpla de än må vara kan de faktiskt säga en del om dina relationer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du och din partner sitter på ett café eller hemma i soffan och du utbrister ”Titta, en fågel!” Vad gör din partner? Vänder sig nyfiket om för att se vad som fångat din uppmärksamhet eller hummar lite disträ men kan inte slita sig från telefonen? Eller får du inget svar alls ens?

Se 4 fraser som gör att folk slutar lyssna på digBrand logo
Se 4 fraser som gör att folk slutar lyssna på dig

Fågeltestet avslöjar relationen

Det så kallade ”fågeltestet” har blivit en snackis på sociala medier. Egentligen är det inte själva fågeln som står i centrum, frasen skulle lika gärna kunna bytas ut mot ”Vilket stort äpple”, ”Min kollega ska flytta” eller något annat av halvljummet allmänintresse.

Undermeningen är att responsen på en sådan fras snabbt kan ta tempen på relationen. En partner som intresserar sig för vad du har att säga och ställer följdfrågor indikerar en välmående relation och ett starkt band, menar anhängare av testet.

Annons

Och visst finns det en poäng i det. Varje gång man känner sig ignorerad av sin partner i sina försök att starta samtal och dela händelser skapas en känsla av distans i förhållandet. Dessa avvisanden sparas inom oss och blir de för många skapar de tillslut frustration som kan orsaka större revor i relationen.

Apelsintestet – "Kan du skala min apelsin?"

I samma anda är det så kallade ”apelsintestet” som helt enkelt går ut på att du ber din partner att skala en apelsin åt dig. Om din partner utan att ifrågasätta skalar apelsinen är det ett tecken på äkta kärlek och stöttning, medan om hen vägrar är det en varningsflagga som kan indikera brist på tillgivenhet och engagemang. Åtminstone enligt teorierna som florerar på sociala medier.

Så även om det kan kännas fånigt att en så liten grej som att uppmärksamma en fågel eller be någon att skala en apelsin vara en indikator på ens hur ens förhållande mår kan det faktiskt säga en del om engagemanget i relationen och för varandra. Samtidigt kan själva behovet av att göra ett sådant här test vara en varningssignal i sig.

Annons