RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Har ni inte längre sex? Det kan vara ”dead bedroom”

30 sep, 2019 
En man och en kvinna ligger under en grå filt på sängen, vända bort från varandra och det enda som syns är fötterna.
Att leva i ett förhållande och inte ha sex på månader eller år, är vanligare än man kan tro. Det kallas "dead bedroom". Här berättar experten hur man kan få liv i lusten igen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att sexlivet inte alltid kan vara på topp, vet de flesta som lever i längre förhållanden. Ibland torkar det ut helt – och för en del kan de sexlösa perioderna dra ut i månader och till och med år.

Numer finns till och med ett begrepp som beskriver förhållanden där paret har sex mindre än sex gånger om året. Det kallas ”dead bedroom”, dött sovrum.

Hur stort problemet är inser man om man går in på den sociala nyhetssidan Reddit och ser att kategorin Dead bedroom har över 173 000 medlemmar som läser inlägg och delar med sig av sina erfarenheter. Det handlar om allt från par som bara varit ihop något år till de som levt tillsammans i decennier – och inte har sex. Ofta för att den ena vill, men inte den andra.

Och många tror att de är de enda i hela världen som lider av de här problemet.

– Ja verkligen. Alla tror att de är helt ensamma om den här situationen, säger sexologen Leigh Norén som träffat många par som lever med dead bedroom.

Annons

Sexuppehållet börjar ofta under perioder då lusten inte är på topp, till exempel under småbarnsåren, när närstående går bort eller om det är problem på jobbet – med andra ord när livet är extra stressigt. Eller då man lider av sjukdom eller psykisk ohälsa. De flesta tar sig ur de perioderna, men endel fastnar i ofrivilligt celibat.

– Jag har träffat ganska många par som lever med ”dead bedroom” där sexlivet helt enkelt fallit i glömska. De har så mycket annat i livet att energi och motivation att ha sex saknas. Man tänker ”det där kommer tillbaka sen” och plötsligt märker man att det gått flera år, säger Leigh Norén.

Det här skapar stora problem. Visst finns det personer som klarar av att leva utan sex. Men väldigt många lider av avsaknaden av sex och närhet.

– Om sex är viktigt för en kan det få långtgående konsekvenser, säger Leigh Norén.

– För dem påverkas vardagen generellt, hur de mår. De kan tappa livsgnistan och glädjen. Det kan leda till ångestproblematik eller till att man blir generellt nedstämd. Man kan börja ifrågasätta om man överhuvudtaget är attraktiv. Sex är ju en del av det härliga i livet för många.

Annons

Det positiva är att det går att skaka liv i det döda sovrummet.

Här är sexologens råd till par som inte har sex:

Stressa inte upp dig

Att ni inte har haft sex på länge behöver inte betyda att relationen är över eller att ni aldrig kommer att ha sex igen. Ju större problem man tänker att bristen på sexliv är, desto svårare blir det att ta sig ur svackan. Tänk på att det här är något som drabbar de allra flesta under perioder i livet.

Fundera på hur du ser på din partner

Ser du din partner som en sexuell varelse eller bara som någon som bär hem matkassarna och går ut med hunden? Det är viktigt att minnas vad det var som gjorde att man blev attraherade av varandra. Gör man inte det är det lätt att tappa gnistan. Så försök tänka på din partner som den där heta personen som du föll för en gång i tiden.

Prata med varandra om sex

Ställ er själva frågorna: Hur vill vi ha det? Hur ska vi börja om? Hur ofta är rimligt? Kom fram till vad som är viktigt för er båda. Var öppna och nyfikna på den andres upplevelse och kom ihåg att ni är ett team. Försök att inte vara anklagande och lägga all skuld på den andre.

Annons

Kom fram till vilken intimitet som är viktigt för er

Sex är inte det enda sättet att vara intim. Enligt den amerikanska forskaren Stephen T Fife finns 17 olika typer av intimitet, till exempel: konfliktintimitet – att använda konfliktlösning som ett sätt att komma varandra närmare, humorintimitet – att skratta och ha roligt tillsammans och föräldraskapsintimitet – att tillsammans uppfostra sina barn. Om ni kan prata om vilka typer av intimitet som är viktigast för er och öka dem, är chansen större att också lusten ökar. Vill du veta mer om de olika intimitetstyperna och hur du kan öka intimiteten, med eller utan sex, kan du ladda hem Leigh Noréns Intimitetsguide.

Sluta tänka på sex som spontant

Många tänker på sex som något som uppstår spontant. Tyvärr är det inte så enkelt. Ibland kan man behöva kicka igång sexet, till exempel med varsam beröring eller massage, genom att prata om ett härligt sexuellt minne som man delar tillsammans, eller genom att sms:a om sex under dagen för att hetta upp varandra inför kvällen.

Men ibland blir ämnet så laddat att man inte klarar av att lösa problemen på egen hand. Då gäller det att inte ge upp.

– Det kan bli infekterat och då kan det vara svårt att klara det utan att ta hjälp av en sexolog eller terapeut, säger Leigh Norén.

Läs mer:

10 steg till en livslång relation

Så får ni fart på ett sexliv som tappat gnistan

När han inte vill ha sex – så får han större lust

Annons