RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Att hålla ihop för barnens skull kan skada dem i längden

02 maj, 2024 
olyckligt par
Att hålla ihop för ”barnens skull” kan göra mer skada än nytta. Ett olyckligt äktenskap kan nämligen ha en negativ inverkan på dina barn på flera plan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många föräldrar tror att det är för barnet/barnens bästa när de bestämmer sig för att uthärda tillsammans tills barnen når övre tonåren, trots att de inte längre är lyckliga ihop. Men i de allra flesta fall riskerar det att resultera i ett rejält bakslag.

Sylvia Mikucki Enyart forskar i kommunikation och dess påverkan på relationer och Psychology Today listar hon tre vanliga situationer som har tydliga negativa konsekvenser för barnen i dessa fall.

1. Barnen dras in i allianser

I ett olyckligt äktenskap är föräldrar dåliga på att dölja sina bittra känslor för den andra parten. Dessutom blandas ofta barnen in i konflikten, och kan tvingas välja sida.

Den här dysfunktionella dynamiken skadar relationen dels mellan barnen och den förälder som inte blir ”allierad”. Men så småningom brukar barnen också se igenom även den som förstör relationen med den andra föräldern.

Annons

I slutändan riskerar det att göra att barnet drar sig undan båda föräldrarna och förtroendet och närheten skadas.

2. Barnen tvingas ta allt för vuxna roller

När en förälder känner sig åsidosatt och missförstådd kan barnen, ofta omedvetet, tvingas ta en alltför vuxen roll och agera känslomässigt stöd åt föräldern.

Ibland blandas barnen till och med in i opassande information kring bråk, den andra partnerns brister eller tankar kring skilsmässa. Det kan leda till att barnen känner skuldkänslor eller ansvar att hjälpa till att lösa problemen.

Dessutom riskerar barnens egna behov att åsidosättas på grund av förälderns behov av dem som stöd. Går det för långt kan det i slutändan ge allvarliga negativa konsekvenser som brist på egen känslomässig kontroll, störda vänskapsrelationer, avskärmning och depression.

3. Barnen får en skev syn på sunda relationer

Sist men inte minst ger en kärlekslös och dysfunktionell relation barnen en felaktig syn på vad det innebär att leva i tvåsamhet. Det mångdubblar risken för att barnet själv ska fastna i olyckliga relationer i framtiden.

Annons

Barn som växer upp med återkommande infekterade bråk och en dålig ton i hemmet får heller inte lära sig sunda verktyg för konflikthantering utan vänjer sig vid destruktiva vanor som undvikandebeteende, utåtagerande eller i värsta fall våld.

Vad vill du lära dina barn om kärlek?

Det kan finnas många hinder för att ta beslutet att separera – ekonomiska, pratiska och kulturella.

Är du tveksam på huruvida du och din partner bör fortsätta ihop kan en bra tankeställare vara; ”Är detta ett äktenskap du skulle önska åt ditt barn?” eller ”Är det här vad du vill lära ditt barn om relationer?”.

När separationen sedan väl kommer riskerar man också att väcka många frågor från barnet om det blir tydligt att man bara stannat ihop "i väntan på". Till exempel kan det väcka bitterhet istället för, som man själv kanske tror, tacksamhet. ”Var hela min barndom en lögn?” ”Hur hade allt blivit om ni hade följt era hjärtan och separerat, och själva blivit lyckligare?”.

Så även om det kan vara ett tufft beslut att ta och innebära en svår tid för alla inblandade i början, kan det i slutändan vara positivt för både vuxna och barn att besluta sig för att separera.

Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hållaBrand logo
Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla
Annons