GVFÖ: 5 gemensamma faktorer för paren som fortsatt vara gifta

Niclas och Miha, Sofia och Anton och Emil och Maxine

Sedan 2014 har ett helt land med besatthet följt över 20 modiga par som gift sig med en total främling på bästa sändningstid. Men, kärlek är inte lätt, och fyra veckor är inte lång tid, även om allt går framåt i en extremt forcerad hastighet. Så trots noggrant utvalda matchningar och stöd av parterapeuter genom programmet är det inte många av paren från Gift vid första ögonkastet som fortsatt hålla ihop.

1:06

Efter reklamen: 7 oförglömliga ögonblick från "Gift vid första ögonkastet"

(1:06)

Slå på ljud

De senaste åren har dock matchningarna fallit bättre ut.

De som fortfarande är lyckligt gifta är:

  • John Wallén och Sara Lannergren, 2018
  • Miha Alvesson och Niclas Gråberg, 2019

Gift vid första ögonkastet-paret Miha och Niclas väntar barn

  • Maxine Nordlindh och Emil Nygren, 2020

SVT-profilen Maxine Nordlind hyllas för ärliga inlägget om mammakroppen – efter graviditeten

  • Sofia Lindhe och Anton Pehrson, 2021

Sofia och Anton från Gift vid första ögonkastet: Det heter vår dotter

Vad är det då som gör att vissa lyckats?

Här är fem faktorer som de paren som lyckats hålla ihop haft gemensamt genom åren.

1. Åldern

Samtliga par som hållit ihop har varit mellan 25 och 35 år gamla. I den här åldern har man hunnit bli mer trygg i både sig själv och vad man letar efter hos en partner. Många längtar dessutom efter att starta familj. De som varit lite äldre har istället ibland haft svårare att att anpassa sig till varandra eftersom de hunnit blivit vana att leva själva.

2. Snälltolkning och ansvar för sin egen del i relationen

De par som lyckats få det att funka har lärt sig acceptera en del fel, brister och olikheter hos varandra. De försöker se den andra ur en positiv synvinkel och analyserar på vilka andra sätt något kan uppfattas – alltså snälltolkar. De se rsin egen del i konflikter och tar ansvar för sitt eget agerande.

3. Gemensamma intressen

Att en gemensam vurm för tacos eller Harry Potter skulle vara nyckeln till ett lyckligt liv tillsammans är ändå ganska otippat? Men – faktum är att flera av paren har haft väldigt specifika gemensamma intressen.

4. Socioekonomiska förhållanden

Här finns det säkert många aspekter som inte är med i programmet, men generellt så har de par som fått det att funka haft liknande klassbakgrund, även om de ibland levt väldigt olika liv.

5. Omedelbar attraktion

Kanske en av de viktigaste faktorerna. Gnistan har funnits redan från start och de har dessutom varit fysiska med varandra väldigt tidigt.

Inspirerat av: Aftonbladet

Foto: SVT