SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Maxine Nordlind hyllas för ärliga kroppsbilden – efter graviditeten

04 jan, 2022 
Maxine Nordlind visar magen efter graviditeten
Maxine Nordlindh, känd från programmet Gift vid första ögonkastet, har öppet berättat om sina ätstörningar som hon haft sedan tonåren. I ett uppmärksammat och hyllat inlägg på Instagram skriver hon ärligt om hur graviditeten och förlossningen har förändrat hennes syn på sin kropp.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
4 steg mot en hälsosammare inställning till din kroppBrand logo
4 steg mot en hälsosammare inställning till din kropp

Under en graviditet är det mycket som händer, både fysiskt och psykiskt. Hormoner som ställer till det, nya tankar och känslor som dyker upp och en kropp som ständigt förändras. Efter förlossningen är det andra saker som tar plats.

Enligt en forskningsstudie från Karolinska Institutet lider fler än var tionde nybliven mamma av ätstörningar. Studien visar att det är den första tiden med barn som är mest riskfylld eftersom det är en period av höga förväntningar och lyckokänslor, men också en trötthet och oro att inte räcka till.

SVT-profilen Maxine Nordlindh har sedan tonåren haft en problematisk relation till sin kropp. Hon berättar att hon insjuknade i ätstörningar redan i 14 års åldern. Nu, nästan tjugo år senare berättar hon att hon är fysiskt frisk, men att ätstörningsdemonen aldrig slutar viska i hennes öra.

Annons

– Jag kräks inte längre, men det går inte en dag utan att tankarna finns där. Jag tror aldrig att man blir helt frisk, menar hon.

Maxine Nordlindh om ätstörningarna och tankarna kring sin mammakropp

I ett uppmärksammat och hyllat inlägg på Instagram skriver hon ärligt om hur graviditeten och förlossningen har förändrat hennes syn på sin kropp. Vi fick en pratstund med Maxine som här berättar varför hon valt att vara öppen om sina ätstörningar och hur de har påverkat hennes sätt att se på sin nya mammakropp.

Maxine, Emil och dottern Nemi

Hej Maxine! I ett uppmärksammat Instagram-inlägg skriver du om hur du ser på din kropp nu efter graviditeten. Berätta om det.

– Min kropp har aldrig tidigare haft en funktion, den har aldrig sportat eller varit bra på något. Den har bara varit en farkost utan funktion. Det enda jag kunnat göra är att ändra vikten på den. Men nu har den kunnat skapa liv, nu ser jag den som meningsfull och fantastisk. Att den har förändrats är ett bevis på vad jag klarat av. Hur känner du inför att din kropp har förändrats? – Att jag accepterar den och är stolt över mig själv. När det kommer sämre dagar tittar jag på Nemi och känner att all förändring var så himla värd.

Något du vill säga till den som har det svårt att acceptera sin mammakropp?

– Om du mår väldigt dåligt så tveka inte att söka hjälp. Kom ihåg att det inte är dig det är fel på, det är världen vi lever i. Vi som föder barn får inte förändras, vi ska på något vis alltid vara unga och smala. Det är sjukt. Be världen att dra åt helvete och älska dig själv för att du är fantastisk!

Annons

Du har varit öppen om att du tidigare lidit av ätstörningar. Varför har du valt att vara det?

– Efter min medverkan i Gift vid första ögonkastet fick jag plötsligt en massa följare på Instagram. Då kände jag att om så många ska följa mig, då vill jag göra något vettigt av det, och inte stå och svanka och puta med läpparna som många andra. Jag vill visa den riktiga världen, att jag bara är människa. En människa som bär på både ljus och mörker. Vara ett stöd för andra som bär på mörker.

Maxine Nordlindh

Maxine Nordlindh och mannen Emil med dottern Nemi

Ålder: 32.

Familj: Mannen Emil och dottern Nemi som föddes december 2021.

Gör: Jobbar som ekologisk frisör.

Följ: @maxinenordlindh

Vad har du fått för respons?

– Jag har världens finaste följare, jag får otroligt mycket kärlek!

Vad fint. Påverkade graviditeten ditt sätt att se på din kropp?

– Ja, jag har blivit mer kompis med min kropp. Jag har sett att den har en funktion, att jag kan skapa liv!

Var du orolig att ätstörningarna skulle komma tillbaka?

– Jag var väldigt orolig då jag inte visste hur jag skulle reagera på hur kroppen förändrades. Samtidigt som det inte bara handlade om mig längre, det handlade om mitt barn. Jag hade välsignats med att kunna få ett barn.

Vad skulle du vilja säga till den som lider av ätstörningar?

– Våga söka hjälp. Det är skitläskigt, men livet efter sjukdomen är hundra gånger bättre än livet som sjuk. Ätstörningar är även en anhörigsjukdom då ens anhöriga och närmaste mår otroligt dåligt av att se en sjuk.

Annons