RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Forskning: Det faller män för hos kvinnor

05 dec, 2019 
Det attraheras män av.
Utseendet, personligheten – eller något helt annat? Här är svaret på vad män tycker är attraktivt hos kvinnor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kvinnor vill ha snälla män, med kort hår. En del tycker också att skägg kan vara lite mysigt.

Men vad blir män attraherade av hos kvinnor?

Här är en snabbgenomgång av några faktorer som heterosexuella män faller för.

Härlig humor

Både kvinnor och män vill ha en rolig partner, men inte riktigt på samma sätt, visar en studie som publicerats i Evolution and Human Behavior. När kvinnor säger att de vill ha en man med humor menar de att han ska vara rolig – och även uppskatta hennes humor. En man som vill ha en kvinna med humor vill främst ha någon som skrattar åt hans egna skämt. Hon själv behöver inte alls vara kul.

Ljus röst

Nej, det är inte sexigt hesa Jessica Rabbit-röster (som gjordes av skådespelerskan Kathleen Turner) som får män på fall. När University College London, undersökte vilka röster män blev attraherade av var det ljusa, lite barnsliga röster som gick hem bäst. Gärna lite andlösa, tänk Marilyn Monroe eller Melanie Griffith. Det gav associationer till en nätt och ung kvinna. En annan studie visade att en kvinna som är attraherad av en man använder ljusare röst när hon pratar med honom, utan att vara medveten om det.

Annons

Rätt midja höft-kvot

Stora bröst tror säkert många är viktigt för män. Men svaret är nej. Tänk istället midja höft-kvot, det vill säga måttskillnaden mellan mage och höft. Enligt en studie vid University of Texas är en kvot mellan 0,67-0,8 det män föredrar. Det stöds också av andra studier. Forskarna tror att män omedvetet tolkar det som om kvinnan är hälsosam och fertil. Räkna ut din midja höft-kvot här.

Lagom byst

Män väljer lagom byst, men är fascinerade av störa bröst i smyg. Så skulle man kunna tolka några undersökningar av mäns preferenser vad det gäller kvinnobröst. En studie från 60-talet visade att män valde bilder på kvinnor med medelstora bröst framför de med stora eller små. Samtidigt var kvinnor med stor byst ett ideal – för precis samma män.

Snällhet

Om en person är snäll och sympatisk tycker vi automatiskt att den är mer attraktiv, det kallas halo-effekten och myntades av en kinesisk studie. Det här gäller både kvinnor och män.

Annons

Vackert hår

Hela 89 procent av alla män säger att håret är det första de lägger märke till hos en kvinna, enligt en undersökning som en dejtingsajt gjorde 2013.  Även här vill män att det ska vara så naturligt som möjligt: rent, helst utsläppt, utan produkter och konstiga färger. Förmodligen ses även håret som en indikator på hur frisk kvinnan är.

Och så kanske du undrar hur du ska klä dig för att få manlig uppmärksamhet. Tajta klänningar, höga klackar, kanske? Det kan säkert funka. Men det finns en undersökning som tagit reda på även detta och den visar att du framför allt ska ha på dig:

Röda kläder

Yes, den gamla 80-talshiten Lady in red (Chris DeBurgh) var rätt ute. Flera studier visar att män dras mer till kvinnor som har på sig rött. En studie som publicerades i Journal of Experimental Social Psychology konstaterar att rött varit förknippat med sexualitet i tusentals år. Och en annan visar att en kvinna med röd T-shirt får mer manlig uppmärksamhet i en bar, än om hon har på sig samma plagg i vitt.

Källa: thehealthy.com och psychologytoday.com  Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Studie: Det attraheras kvinnor av hos män – och andra kvinnor

Därför faller kvinnor för skitstövlar

Så vet du att någon är attraherad av dig

 

Annons