RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Studie: Därför är det en fördel att ha få vänner

04 feb, 2021 
Två kvinnor som är vänner.
Har du en handfull vänner som står dig nära – samtidigt som det känns som att alla har mängder av vänner som de umgås med jämt? Tror du att det minskar dina chanser att få nya vänner? Ny forskning visar att det kan vara precis tvärt om.
Annons
12 tecken på att du funnit riktig vänskapBrand logo
12 tecken på att du funnit riktig vänskap

Nyligen släpptes en rapport som visade att Sverige är det land som är svårast att skaffa vänner i. Var åttonde svensk visade sig sakna en enda nära vän. Men:

– De flesta i Sverige är ganska nöjda med sina vänner, om man kollar undersökningar, förklarar psykologen Anna Bennich i TV4 Nyhetsmorgon.

Även om man är nöjd med de vänner man har, så är det lätt att jämföra sig med andra människor som kanske har fler vänner och känna att de är bättre därför. Men en ny studie visar att hur den med få vänner ser sig själv, och hur andra ser personen inte alltid stämmer överens.

Få vänner ses som bättre

Vi börjar med en fråga: Fundera över antalet vänner du har, och hur du tror att det påverkar bilden andra har av dig. Om din vänskara växte – skulle det göra dig mer tilltalande för andra, som i att fler skulle vilja ha dig som vän? Eller mindre tilltalande?

Vänd sen på samma fråga: Om du fick välja mellan att vara vän med någon som har massor av andra vänner, och någon som bara har en handfull vänner – vem skulle du välja?

Annons

De här frågorna ställde forskarna och fann en intressant paradox, som de valt att kalla " The friend number paradox". Den beskriver hur de flesta antar att de skulle vara mer tilltalande för andra om de hade fler vänner – men när det kommer till vad vi vill ha i en vän väljer vi hellre en med färre vänner.

Hellre en vän som värderar vänskapen

Varför är det så? Forskarna tror att paradoxen beror på att människor tror att andra bedömer dem på samma sätt som de själva gör. Alltså anser man själv att man skulle vara mer tilltalande med fler vänner, och utgår från att andra tycker likadant.

Samtidigt, när vi själva ska välja vänner, tenderar vi att föredra personer som inte har fullt upp med många vänner, utan kan lägga tid, energi och omtanke på just den här vänskapen. Vi väljer hellre bort personer med många vänner, alltså.

Men forskarna är tydliga med att de inte vet svaret än. Paradoxen kan också bero på att man väljer vänner med färre andra vänner för att det skulle minska risken att man blir socialt utanför. Eller att man tror sig få högre social status om man själv ha fler vänner än ens andra vänner.

I slutändan innebär det kanske att den som försöker få det att verka som att den har en stor mängd vänner i själva verket saboterar sina chanser att få nya vänner – eftersom de flesta vänjer bort den med en för stor vänskapskrets. Intressant, eller hur?

Källa: Psychology today, Nyhetsmorgon Foto: TT

Annons