RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Ny studie: Sverige utses till världens svåraste land att skaffa nya vänner i

01 feb, 2021 
AvHanna Carlsson
Två kvinnor kollar på en telefon ihop.
Enligt en ny undersökning är Sverige det svåraste landet att hitta nya vänner i. Psykologen Anna Bennich reder ut varför svenskar är så dåliga på att släppa in nya människor och hälsofördelarna man får av att ha vänner.
Annons
12 tecken på att du funnit riktig vänskapBrand logo
12 tecken på att du funnit riktig vänskap

Trots att det är vetenskapligt bevisat att nära relationer ger fler hälsosamma fördelar saknar var åttonde svensk en nära vän. Men hur kommer sig att svenskar är så dåliga på att släppa in nya människor och varför behöver vi bli bättre på kallpratet? Psykologen Anna Bennich reder ut!

Därför kan Sverige vara det svåraste landet att skaffa vänner i

I TV4s Nyhetsmorgon går psykologen Anna Bennich till djupet på betydelsen av vänskap och varför det är så svårt att skaffa nya kompisar i Sverige.

– De flesta i Sverige är ganska nöjda med sina vänner, om man kollar undersökningar, förklarar Anna Bennich.

Trots detta uppger var åttonde svensk att de saknar en nära vän. I Internations rapport Expat Insider från 2020 kom man fram till att Sverige är det svåraste landet att få nya vänner i. Tillsammans med många andra nordiska länder hamnar Sverige i botten av listan – en jumboplats vi dessvärre haft i flera år. Enligt Anna Bennich finns det inte självklar förklaring till varför svenskarna har så svårt att släppa in nya människor, men det finns flera möjliga teorier.

Annons

– Det kan handla om att vi är noga med att boka upp saker, att vi måste ha städat hemma innan någon kommer och att vi absolut inte bara kan öppna dörren i morgonrocken. Vi svenskar behöver nog öva lite på vårt sätt att släppa in andra människor, säger Anna Bennich.

Så påverkas hälsan av att ha vänner

Men enligt Anna är det inte bara de djupa och nära vänskaperna som är viktiga för hälsan – även småprat med okända människor kan hjälpa oss leva längre.

– I Sverige har vi ersatt ordet småprat med ordet kallprat. Det är en ganska elak benämning på något som är så viktigt. När man ska lära känna nya människor börjar man alltid med just småpratet. Många studier visar också att ett bredare socialt nätverk, alltså inte bara nära vänner, är viktigt för vår hälsa.

I studie på vänskap ställde man en stor grupp människor framför en hög kulle. Man frågade deltagarna hur hög de trodde kullen var och bad de uppskatta hur jobbigt de trodde det var att ta sig till toppen av kullen. Man bad sedan ett nytt gäng deltagare göra samma sak, men de fick ta med sig en nära vän till kullen och tillsammans göra uppskattningarna. Resultatet visade att de som var tillsammans med en nära vän uppskattade att det inte skulle vara lika jobbigt att ta sig upp till toppen som gruppen som fått göra uppgiften själva.

– Vi ser helt enkelt inte motgångar som lika svåra om man gör det tillsammans med en vän, förklarar Anna.

Källa: Nyhetsmorgon och InterNation Foto: TT

Annons