"Det krävs teamwork för att skapa jämställdhet"
Lever du i ett förhållande? Har ni barn tillsammans? Då är risken stor att du som kvinna lägger betydligt mer tid på det obetalda hemarbetet än vad din partner gör – i alla fall om du lever tillsammans med en man. Samkönade förhållanden tenderar att vara mer jämlika.
– Det finns inte så mycket forskning kring samkönade par, men vi vet att det är inte lika vanligt att man faller in i könsstereotypa beteenden. Mest ojämställt är det i heterosexuella förhållanden med barn. Till exempel ser vi att kvinnan är den som tar ut flest föräldradagar, även i de förhållanden där kvinnan är den som tjänar mest, säger Sandra Lindström, leg psykolog, föreläsare och författare till boken "Jämställd vardag."
Och just det här med en jämställd vardag finns med i regeringens jämställdhetsmål, där det övergripande målet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Delmål fyra är det vi pratar om här, det handlar om att vi måste nå en ”jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet”. De andra fem delmålen kretsar kring makt och inflytande, ekonomi, utbildning, hälsa och mäns våld mot kvinnor.
"Vi har inte nått så långt som vi tror"
– Tyvärr har vi inte nått så långt på det här området som vi kanske tror att vi har. Alla de här frågorna hänger samman och vi behöver gemensamt fundera över hur vi kan bli mer jämställda. Idag lägger kvinnor ungefär sex timmar mer per vecka än av män gör, på obetalt arbete i hemmet. När kvinnan kommer hem från sitt betalda arbete så startar hon det obetalda arbetet. Hon tvättar, tar hand om barnen, lagar mat, diskar och så vidare. Det här arbetet är ofta väldigt oorganiserat och skapar frustration. När man inte hinner med allt vill eller behöver så leder det lätt till stress och negativa konsekvenser. Att kvinnor drabbas hårdast märks bland annat genom att fyra av fem som drabbas av utmattning är kvinnor.
Så här fördelar vi vår tid
Kvinnor ägnar generellt mer tid än män åt aktiviteter som att laga mat, städa, tvätta och på omsorg om de egna barnen (matning, påklädning, hygien, läggning). Detta oavsett inkomster, ålder, om de förvärvsarbetar, om de är sammanboende eller inte och om de har barn eller inte.
Män ägnar generellt mer tid än kvinnor på förvärvsarbete, underhåll och reparationer av bostaden och fordon.
Källa: En fråga om tid, En studie av kvinnors och mäns tidsanvändning 2021 med fokus på det obetalda hem- och omsorgsarbetet, SCB.
Sandra menar att vi har byggt ett ohållbart samhälle. Sjukskrivningar på grund av utmattning kostar både samhället och arbetsgivaren. Dessutom har det visat sig att de män som tar sitt ansvar hemma och delar på hemarbetet, har ökad risk att bli utmattade. Stressen att inte orka när dygnets 24 timmar är för få är inte könsbunden.
– Om man tittar på befolkningen i stort så lägger mammor och pappor ungefär lika mycket tid på arbete totalt sett en genomsnittlig vardag. Det handlar om ungefär tolv timmar. Det som skiljer sig åt är fördelningen mellan betalt arbete och hemarbete. Män utför mer betalt arbete och kvinnor mer obetalt arbete. Förutom att det obetalda arbetet är just obetalt så känns det också mer otacksamt, säger Helen Eriksson, jämställdhetsforskare vid sociologiska institutionen, Stockholms universitet.
Vi behöver med andra ord få en större balans mellan det betalda och obetalda arbetet. Men visst går det framåt. Med små, små myrsteg är vi på väg att bli mer jämställda i hemmen. Och det är främst tack vare kvinnorna, som idag lägger mer tid på betalt arbete och mindre tid på hemarbete. Männen har inte på samma omfattning minskat det betalda arbetet och lagt mer tid på hemmet.
Det ojämställda hemarbetet är inte en kvinnofälla – det är en människofälla
– Männen måste ta ett större ansvar hemma och då måste de som grupp dra ner på det betalda arbetet. Det ojämställda hemarbetet är inte en kvinnofälla, det är en människofälla för att det ger negativa konsekvenser på så många olika håll. Även männen har mycket att förlora på att det ser ut som det gör. Vi vet att det till exempel är en friskfaktor att inte bara fokusera på jobb och pengar. Män som ägnar mer tid åt relationer och barn, och inte bara ser sig som familjeförsörjare, uppger en högre psykisk hälsa än andra män, säger Sandra.
Hur påverkar ett ojämställt förhållande kvinnan?
– Att så många kvinnor går in i väggen är ett gigantiskt folkhälsoproblem och något vi måste bryta. I ett hushåll där två vuxna ingår måste grundantagandet vara att det är ett självklart delat ansvar. Att uppleva att en partner bryter gemensamma överenskommelser, eller inte alls tycker det är självklart att dela lika kan leda både till frustration och sorg. För att bygga en stark och kärleksfull relation över tid är det viktigt att se konsekvenserna av ojämställdheten, ekonomiskt beroende, stress, upplevelse av distans och svårigheter att förstå varandras perspektiv. Motsatsen att göra jämställdhet handlar om att skapa en nära, tillitsfull och respektfull relation. Både nu och i framtiden.
Så får ni det jämställt hemma
1. Prata med varandra om hur ni kan leva mer jämställt.
2. Gör överenskommelser.
3. Lista olika sysslor som ska göras.
4. Ta hänsyn även till tiden – inte bara vad som ska göras.
5. Följ upp! Det här kan ni inte bara prata om en gång. Hemma hos mig har vi ett söndagsmöte, vi sitter ner en halvtimme och stämmer av.
6. Beröm er själva. "Jäklar vad bra vi gjorde det här". Det är viktigt och stärker relationen att ni stöttar varandra arbetet att bli mer jämställda.
Men förändringar kostar på. Vi måste ge oss ut på en ganska obekväm resa om vi verkligen vill göra jämställdhet på riktigt, menar Sandra.
– Tänk dig du kör på E4:an, det sparar energi och är snabbt och enkelt. Men när vi vill göra jämställdhet måste vi köra av E4:an, ställa bilen på en parkeringsficka och ge oss ut på en skogsstig – det är brant och snårigt och vi vet inte riktigt var vi är. Det kommer att kännas jobbigt, men då vet vi att vi är på rätt väg.
Det verkar som sagt som att inte bara kvinnor, utan även män faktiskt mår bättre av en mer jämställd relation. Varför är det då så svårt? Enligt Helen Eriksson är båda i relationen delaktiga i att skapa och behålla de ojämställda rollerna. Som ett exempel visar studier att de flesta kvinnor vill vara hemma med barnen. Om mannen då vill jobba, så blir det i stunden en praktisk lösning. Men det skapar i förlängningen både en ojämställd föräldraförsäkring och lägger grunden för en ojämställd relation.
– Vi måste ta ett större grepp, men att ändra normen tar tid. Det finns många exempel på att vi beter oss ojämlikt utan att vi tänker på det. I en studie såg man att det nästan alltid var mammorna som hämtade på förskolan. Man frågade varför, och fick till svar att förskolan låg närmast mammans arbetsplats. Det var ett märkligt sammanträffande att förskolan i de allra flesta fall låg närmast just mammans arbetsplats. När forskarna ställde följdfrågan så visade det sig att föräldrarna aktivt hade valt den förskola som låg närmast mammans arbetsplats. Man tänker att det är praktiskt och är inte medveten om att det handlar om jämställdhet, säger Helen Eriksson.
Vad ska vi göra för att få det mer jämställt hemma?
– Det första vi behöver göra är att börja prata om det här. Vad är jämställdhet för oss i vår familj? De flesta vill faktiskt att det ska vara schysst och rättvist. Prata om hur ni ska leva för att ert liv ska bli mer jämställt. Sedan kommer checklistorna in där man punktar upp det som behöver göras i hemmet. Och då ska ni inte bara titta på vem som gör vad, utan även den tid göromålen tar. Det blir ju inte rättvist om mannen fixar däckbyte på bilen två gånger per år, och kvinnan diskmaskinen. Fundera också på vem som projektleder hemarbetet. Det tar väldigt mycket mer kraft och energi att planera och se till att saker och ting blir fixat, än att bara få en uppgift, och sedan göra den, säger Sandra Lindström.
Men visst är den yngre generationen bättre på jämställdhet?
– Det är lätt att tro att det är de äldre männen som har svårt att acceptera de ökade rättigheter som kvinnor har erövrat de senaste decennierna. Men det är också yngre män som känner sig hotade av jämställdheten. Vi kan se en backlash här och det är så väldigt lätt att falla tillbaka till det gamla. Det gäller till viss del även yngre kvinnor. Se på softgirl-trenden till exempel. Vi kan ju inte styra enskilda individer, men det kan få oerhörda konsekvenser att göra sig ekonomiskt beroende. Du måste förstå vad du ger dig in i, säger Sandra Lindström.
Enligt en undersökning från SCB lägger männen ner dubbelt så mycket tid på att hantera familjens ekonomi än kvinnorna. Sandra poängterar hur viktigt det är att båda har insikt i ekonomin. Inte bara just nu, utan under hela livet. Vi måste prata om pengar och ekonomi helt enkelt. Modern kärlek borde handla om att vi väljer varandra för att vi tycker om varandra. Det vore sorgligt om det handlade om beroende, om du till exempel inte skulle kunna lämna en dålig relation för att du inte har råd.
När är det dags att lämna en dålig relation?
– Vi måste förstå att relationer inte pågår för sig självt, att de inte är eviga. Och det är aldrig för sent att ge upp. Känner du att du lever mer med en parasit än en jämbördig partner, en som hela tiden bryter era överenskommelser och som inte har din rygg. Då ska du ställa dig några frågor: Är det värt det? Är det så här jag vill ha det? Gillar ni varandra fortfarande, så bra – men det är jätteviktigt att du är ärlig mot dig själv.
Foto: Leila Zoubir, Philip Laurell