Därför föredrar vissa män att vara tillsammans med äldre kvinnor

En kvinna och en yngre man pussas.

Kvinnor som dejtar äldre män är troligen ingenting som får oss att höja på ögonbrynen.

Men att exempelvis Frankrikes president Emmanuel Macron, Hollywoodstjärnorna Ashton Kutcher och Hugh Jackman valt äldre kvinnor är förmodligen, än i dag, mer uppseendeväckande – än om det hade varit vice versa.

Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla
1:04

Efter reklamen: Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla

(1:04)

Slå på ljud

På sajten Psychology Today menar filosofie doktor Wendy L. Patrick att förhållanden med en yngre man och en äldre kvinna är vanligare än man tror, och att relationen dessutom ofta är starkare och håller längre.

Egenskaper män gillar hos äldre kvinnor

  • Självsäkra och självständiga.

  • Inte upptagna av tanken att bilda familj.

  • Goda samtalspartners att ha djupa konversationer med.

  • Trygga och stabila.

  • Handlingskraftiga.

  • Håller inte på med några ”spel”.

  • Mogna till sättet med olika perspektiv och synsätt.


Källa: Psychology today.

Här är varför män föredrar äldre kvinnor

I en studie som gjorts med män som dras till äldre kvinnor, svarar de på varför de attraheras av mognare kvinnor. Och många av svaren är gemensamma; de är självständiga, självsäkra och bra på att kommunicera. Dessutom är de inte heller uppslukade eller stressade av tanken att bilda familj, skriver Psychology Today.

En del av männen menar också att uppmärksamheten de får från äldre kvinnor boostar deras eget självförtroende och självkänsla.

Babben Larssons kärlekslycka med yngre fästmannen

Andra dras till att äldre kvinnor ofta utstrålar allt från livserfarenhet, emotionell trygghet till stabilitet. Dessutom är de ärliga och kan se saker ur olika perspektiv, visar studien.

En av deltagarna i studien har tidigare dejtat yngre kvinnor, eller kvinnor i hans egen ålder, vilket inte var någon "hit", enligt honom. Han kunde störa sig på att det inte gick att ha meningsfulla, djupa samtal och att de yngre kvinnorna ofta körde ”ett spel” och kunde bete sig omoget.

Brigitte och Emmanuel Macron.

Mellan Brigitte och Frankrikes president Emmanuel Macron skiljer det 24 år.

Pool/ABACA/Shutterstock

Vill ha en kvinna med ”mognad och djup”

Enligt samma man som tidigare dejtat yngre kvinnor är en fem år äldre kvinna inte "tillräckligt" för att han ska känna ”mognad och djup” i sin partner, förklarar han. I stället föredrar han tio år äldre kvinnor eftersom de enligt honom är mer självsäkra och handlingskraftiga, enligt Psychology today.

Vem raggar upp vem?

Män lever längre om de har en yngre partner – tyvärr gäller inte tvärtom

Hur det gick till när den yngre mannen och den äldre kvinnan blev ett par, och hur förhållandet senare utvecklades, skiljer sig givetvis från par till par.

Däremot finns det fördomar och en stereotyp bild av att det är kvinnor som raggar upp så kallat ”lammkött”, skriver Psychology today. Men faktum är, enligt en studie, att det verkar vara tvärtom. Flera kvinnor som passerat 40-strecket upplever dessutom att de är mer passiva överlag när det kommer till att "ragga".

När en yngre kille krokat arm i en mogen hälft kommer förhållandet troligen att hålla längre, det är också det som många av männen lockas av. Relationer som dessa är som tidigare nämnt både vanligare och starkare än vad man tror.

Här är bästa sättet att träffa kärleken – och det är inte via dejtingappar eller bekanta

Utvald läsning