RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Periodisk fasta – med sex: Därför kan det vara bra med en liggpaus

08 apr, 2022 
AvMåBra Redaktionen
Par som ligger på sängen
Har ni tappat gnistan? Ingen fara. Här berättar vi varför det kan vara bra att pausa sexlivet nu som då.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns många orsaker till att sexlivet sätts på paus. Om du är mitt i småbarnslivet finns det ibland varken tid, lust eller ork till att ligga. Du prioriterar annat, vilket så klart är helt okej. En annan orsak kan vara att du lämnat en relation och har andra saker att fundera på. Oavsett hur ditt liv ser ut eller hur du väljer att leva finns det inget rätt eller fel.

Men visste du att det finns fördelar med att pausa liggandet, alltså ha en slags ”sexfasta”? Experter menar att det kan bygga upp spänningen och göra sexlivet ännu bättre.

Se också: 10 frågor om sex som alla undrar över

10 frågor om sex som alla undrar överBrand logo
10 frågor om sex som alla undrar över

Sexfasta – så funkar det

Sexfasta handlar om att ha en paus där båda parter kommit överens om att inte ha sex under en viss period. Att medvetet skippa sex under en längre period har flera fördelar, bland annat kan det hjälpa par att tända den sexuella gnistan och samtidigt förbättra den intima relationen, säger sexexperten Tracey Coates till Women's Health. Han menar att många par förknippar just sex med stress och om man tar en paus från det kan man förhoppningsvis hitta tillbaka till varandra igen och på så vis förstå varandras behov bättre.

Annons

Bra eller dåligt att pausa sexlivet?

Det sägs att sex har många hälsofördelar, bland annat kan det minska stress och ge bättre sömn. Så vad är det positiva med att hålla en sexfasta?

– Sexpaus kan absolut ha sina fördelar, det är något speciellt med det man inte kan få, då får man mer lust till det. Det skapar en viss spänning och ger människor möjlighet att upptäcka andra erogena zoner, skapa bättre kommunikation sinsemellan och slutligen få ett ännu rikare sexliv, säger sexologen Maria Ebbestad till den norska kvinnotidningen KK.

Sex är något mer än penetrationen och orgasmen. Det handlar om att bygga en trygghet och en närhet till sin partner, och att ha en uttalad sexpaus kan ge goda möjligheter till just det.

– Det här kan också vara en trevlig övning för de par där den ena eller båda kämpar med sexlusten, eller att man behöver kicka igång sexlivet igen efter att det plötsligt blivit lite tight, något som alla kommer att få uppleva under livet, det är helt normalt, menar Maria.

Annons

Dessa par kan ha nytta av en sexpaus

Som sagt, ibland händer det att sexlivet stannar av automatiskt. Men – det finns alltså par som kan ha nytta av att pausa liggandet lite. Trine Huseby, sexolog säger till samma tidning:

– En sexpaus kan ge bäst effekt för par som har ett välfungerande sexliv, som vill ha variation och experimenterande – och att det finns ett uppriktigt stöd från båda parter, säger hon.

Så summan av kardemumman, vill du testa ”sexfasta” är det alltså viktigt att du pratar om det i förväg med din partner – och att ni båda känner er motiverade. Både när det gäller hur länge pausen kommer att vara och vad som kommer hända när den väl är över.

Källa: KK

Foto: TT

Annons