10 budord för att kommunicera bättre med din partner

04 sep, 2020 
kommunicera bättre relation
Har du och din partner lite att jobba på när det gäller att kommunicera på ett bra sätt med varandra? Här är budorden som skapar bättre förutsättningar.
Annons

1 Du ska inte kritisera

Att beskylla eller kritisera din partner utan att försöka hitta lösningar kommer inte att få er att komma vidare när ni pratar. Utgå alltid från dig själv och fundera på vad du kan göra för att bli en bättre partner, istället för att i första hand försöka ändra på din partner. Fråga gärna din partner vad du kan göra för hen.

2 Du ska alltid lyssna

Att verkligen lyssna uppmärksamt på sin partner, utan att komma med lösningar eller svar, är en nyckel för bra kommunikation. Visa intresse när din partner pratar och ställ frågor för att verkligen förstå. Ditt kroppsspråk säger också en hel del om hur du tänker, visa din partner att du lyssnar.

3 Du ska äga din del

För att en relation ska bli bra så måste båda vara med på det. Bestäm dig för att äga din del av förhållandet och att göra det absolut bästa du kan av det. Ta upp saker som du tycker att ni kan jobba på att förbättra tillsammans och kommunicera dina känslor med din partner.

Annons

4 Du ska sträva efter att se det positiva

Fokusera på det som är bra i ert förhållande i första hand men våga ta upp det som inte är det till diskussion. Hitta ett bra forum för att diskutera. Tider då ni båda kan fokusera, en plats som känns neutral … Men skydda er relation från giftiga tankar som inte tar er någonstans.

Recept.se Nyhetsbrev

Er relation kommer att må mycket bättre av att ni också diskuterar det som känns bra mellan er, inte bara tar upp saker som ni tycker är fel.

5 Du ska bara fokusera på nuet

Om ni hamnar i en diskussion. Hitta en lösning på det ni diskuterar just nu och dra inte upp gammalt groll från det förflutna, som kanske inte ens har med nuvarande diskussion att göra.

Har ni olösta problem ska ni såklart lösa dem men för nu – släpp dem och bestäm hur ni går vidare med andra problem senare. Ibland är det också bra att pausa diskussioner om man inte kommer vidare, men problemen ska såklart lösas och inte sopas under mattan.

Annons

6 Du ska inte hålla hemligheter

Att vara ärlig och öppen med hur man känner är en nyckel till ett bra och sunt förhållande. Att hålla på hemligheter gör istället ofta att man drar sig undan från sin partner. Även om det kan vara tufft att vara helt ärlig med hur man känner ibland så kan det skapa starkare band.

7 Du ska inte tro på tankeläsning

Att tro att du vet exakt vad din partner känner eller tänker, eller att du förväntar dig att hen ska veta exakt vad du tänker och känner är som att bädda för trubbel. Ni kan inte läsa varandras tankar, man måste hela tiden kommunicera kring hur man tänker och känner om saker.

8 Du ska komma ihåg barnet i er

I alla vuxna människor bor det fortfarande ett litet barn som vi kan använda oss av och ta hänsyn till. Det kan till exempel vara bra att plocka fram det nyfikna lilla barnet som ställer en massa frågor som om man aldrig har diskuterat ett ämne förut.

Annons

Eller att se att saker som sägs kan påverka det lilla känsliga barnet i partnern eller i en själv och skapa reaktioner efter det. Då kan man behöva diskutera lite lugnare och tänka extra noga på hur man tar upp saker.

9 Du ska förvänta dig utmaningar

Livet är inte alltid en dans på rosor och förhållanden blir inte lyckliga av sig själva. Det kommer att komma dagar som utmanar er extra mycket och problem som blir tjatiga att diskutera. Så är det bara, i alla sunda relationer. Ha alltid det i åtanke när du är i en relation.

10 Du ska alltid utgå ifrån dig själv

När du pratar med din partner så gör det i jag-form: ”Jag känner så här när det här händer”, ”Jag behöver det här när …” och be din partner göra detsamma.

Källa: Psychology Today, Foto: TT

LÄS MER:

7 relationsfrågor män ofta pratar om i terapi

De 4 värsta sakerna du kan säga när du bråkar med din partner

Så övervinner ni irritation i relationen – expertens 4 tips

Annons