Bästa sättet att säga förlåt till någon du sårat

Säg förlåt på rätt sätt.

Att be om ursäkt för något är lätt gjort. Men att be om förlåtelse är något helt annat.

De bästa förlåten är de som tydligt visar din ånger, och samtidigt kan få den du sårat att börja läka. Och de ser ut på ett visst sätt.

Många förlåt börjar med ursäkter och förklaringar: ”Det var inte meningen att såra dig när jag sms:ade med mitt ex, jag bara kände mig så ensam”. Med ett sådant upplägg kan man lika gärna säga rakt ut att det är den andres fel. Och det är det inte. I det här exemplet får Partner 1 det att låta som att det är Partner 2:s fel att hen börjat messa exet. Men faktum är att även om Partner 1 känt sig ensam så har det funnits MÅNGA andra sätt att hantera problemet, innan man behöver höra av sig till ett ex. En början hade kunnat vara att berätta om känslorna för Partner 2.

Försök istället att ta fullt ansvar för det du har gjort, samtidigt som du föreslår hur framtiden ska kunna bli bättre. Ge konkreta förslag på hur du tänker göra för att inget liknande ska hända igen, i fallet ovan kan Partner 1 till exempel erbjuda sig att radera exets nummer, och ta bort personen som kontakt på sociala medier samt berätta för Partner 2 så fort exet försöker ta kontakt på annat sätt. Den du sårat kanske fortfarande skäller ut dig, men en ursäkt där du tar ditt ansvar och erkänner den andres smärta är en bra grund att bygga upp nytt förtroende på.

Här har du inte på något sätt påpekat den andres eventuella skuld i det hela. Låt det komma från den andre personen istället.

Läs också: Så kan du äntligen förlåta någon och gå vidare

Om det är en stor grej som hänt, som en otrohet eller annan stor lögn eller händelse, så kanske det inte räcker med EN ursäkt. Den du sårat så svårt kommer inte att förlåta dig i ett nafs, och sveket kommer att kännas länge. Att säga förlåt flera gånger, när du märker att personen tänker på det eller verkar ledsen, kan hjälpa. Men det viktigaste är ändå dina handlingar kring ursäkten. Håller du det du lovat vid första förlåtet? Om du har varit otrogen kanske din partner vill veta vem du träffar om dagarna och vart du ska – och det måste få vara okej ett tag, tills tilliten finns igen. Och kan du trösta personen du sårat, trots att det gått en eller flera månader sedan ditt felsteg? Eller blir du bara irriterad för att hen inte ”kommit över det där än”? Du måste kunna validera den andres smärta även på lång sikt!

Och åter igen: Inget som helst skuldbeläggande på den andra personen!

Läs också: Så gör du slut med en familjemedlem

När du bett om förlåtelse och sett till att du gjort allt du kan för den du sårat, då är det dags att se över dig själv. Finns det ett underliggande problem som utlöste det du gjorde? Som i exemplet, där Partner 1 kände sig ensam – hur kan hen göra för att sluta känna sig så ensam?

Det underliggande problemet kanske du behöver hjälp från de andre personen att lösa, och det är är okej. Försök efter ett tag att prata om det problemet, utan att gå in på incidenten. Kanske kan det hjälpa den andre också?

Så kort sagt: Nästa gång du behöver be om förlåtelse för något, gör det utan omsvep och utan att ursäkta dig själv. Föreslå saker du kan göra för att rätta till det som hänt. Bekräfta att du erkänner den sårades smärta, även på lång sikt. Lös de underliggande problemen för att inget liknande ska kunna hända igen. Och lyssna på den andres reaktioner på ditt förlåt. Det är receptet för att be om förlåtelse.

Källa: Psychology Today Foto: Shutterstock

6 fraser du aldrig ska säga till någon som är ledsen

Läs också: 6 fraser du aldrig ska säga till någon som är ledsen

Utvald läsning