RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Så gör du slut med en familjemedlem

07 dec, 2016 
Så gör du slut med din familj
Att blod är tjockare än vatten är en skröna lika mycket som tvestjärtar i öronen! En släkting eller familjemedlem kan få dig att må lika dåligt som någon annan, och då är det faktiskt okej att "göra slut". Så här separerar du från en släkting på rätt sätt.
Annons

Att dumpa någon är aldrig lätt. Och ännu svårare blir det när den du måste göra slut med är någon i din släkt.

Vi växer upp med ordspråket ”blod är tjockare än vatten”, och familj och släkt är där de är – man får helt enkelt stå ut med dem. Att bryta banden med sin familj är ett tabu vi sällan talar högt om.

Men många av oss har nog ändå drömt om att säga ifrån till svärmor en gång för alla, eller blocka den där kusinen på Facebook som lägger upp 112 bilder på sin katt varje dag. Men det kan även finnas jobbigare anledningar till att man vill sluta umgås med en släkting.

Alla relationer som känns påfrestande kan leda till huvudvärk och magont, öka risken för högt blodtryck och försämra immunförsvaret. Det kan också ge dig sömnsvårigheter och ökar risken får oro, ångest och depression – förutom att det kan köra din självkänsla i botten.

Så här kan du gå till väga för att ”dumpa” en släkting som är negativ för din hälsa.

Annons

Läs också: 3 kompistyper du borde göra slut med – omedelbart!

Ta ett djupt andetag

Försökt att inte göra något överilat i stundens hetta. Ska du bryta med en familjemedlem eller släkting ska det vara ett genomtänkt beslut – inte för att ni har ett bråk över om rätt låt vann Melodifestivalen eller inte. När du är arg eller upprörd är det lätt hänt att du säger eller gör saker som du senare ångrar.

Värdera relationen

Ta en stund och fundera över varför du vill att er relation ska ta slut. Är droppen som fått bägaren att rinna över ett nytt beteende för släktingen eller är det något som bara alltid varit en del i hens personlighet. Finns det något positivt med er relation som du ändå värdesätter? Något som väger över det dåliga? Kommer ert uppbrott ha någon påverkan på resten av familjen?

Här är några tecken på att det är dags att bryta, i fall du är tveksam:

1. Misshandel. Oavsett om den är fysisk, verbal eller emotionell så är det dags att avsluta er relation på direkten. Strunta i hur det kan påverka någon annan i släkt eller familj. DU är viktigast!

Annons

2. Påverkar ditt liv. Om den dåliga relationen till din släkting gör att du är arg, orolig eller stressad, har svårt att fokusera på jobbet eller får dig att sova dåligt – då är det läge att bryta!

3. Negativa möten. De flesta relationer ha toppar och dalar, men om varje gång ni ses är en dal kanske båda mår bäst utan relationen? Om din syster alltid ska klaga på dig eller komma med pikar om ditt liv, eller din mamma bara ringer för att klaga på sitt liv, berätta om hur dåligt hon mår och hur sällan du ringer – vad är då meningen att fortsätta ses?

4. Gör dig sjuk. Får du en knut i magen eller hoppar hjärtat över ett slag bara du hör släktingens namn nämnas? Ett tecken på att relationen är ohälsosam är när du börjar associera personen med något negativt så fort du får ett sms, mejl eller ser en bild på personen.

5. Obalans. En sund relation handlar om att ge och ta. Om kusinen bara hör av sig när hon vill låna pengar eller klaga på sina föräldrar, men struntar fullständigt i hur du har det är det en väldigt ensidig relation där du blir utnyttjad.

Annons

6. Påverkar familjen. Om relationen påverkar din familj, kanske din partner eller dina barn, negativt är det läge att tänka om. Får din partner ständigt ta emot kängor från din pappa eller favoriseras ett av barnen tydligt inför de andra? Ta ett allvarligt prat eller ett steg tillbaka.

7. Kriminalitet eller beroende. Att stötta någon som kämpar mot ett beroende kan kännas självklart, och där är familjen väldigt viktig – MEN: det innebär inte du ska behöva låta personens missbruk fräta sönder ditt liv. Du har rätt att ta avstånd för din hälsas skull. Det samma gäller om släktingen är involverad i brottslighet. Låt inte släktingens dåliga omdöme blir en risk för dig och din familj.

Läs också: Vågar jag satsa? Eller ska jag göra slut…?

Vet din plats

Det kanske verkar supertydligt för dig att det är släktingen som är problemet. Men har du tänkt på ditt eget beteende? Om du hela tiden är beredd på en snorkig kommentar från moster så kanske du intar en defensiv position redan innan kommentaren kommit – vilket får henne att göra likadant. Eller är din syster trotsig för att du behandlar henne som ett småbarn – trots att hon fyllt 30+? Fundera på vad som kan trigga beteendet som gör dig galen innan du handlar.

Annons

Prata ut

Om du tror att det finns en möjlighet för relationen att läka – ta konversationen med din släkting. Diskutera era problem och erkänn din egen del i dem, sedan kan ni prata om framtiden. Och glöm inte att lyssna! Kanske tycker den andre inte ens att ni har ett problem, eller tycker att de grundar sig i helt andra saker.

Om ni båda går med på att fortsätta relationen –sätt en inre tidsgräns för dig själv där du ger personen x antal månader att visa att hen faktiskt bryr sig och kan bättras, och visa att du kan göra detsamma. Har inget hänt efter den tiden får du kanske ta ett nytt grepp.

Distansera dig

Även om du inte vll bryta helt direkt så är det okej att distansera dig lite från personen. Du kan hålla era möten korta, avstå från att svara på telefonsamtal när det inte passar (eller när du inte änder för att bli deppig). Undvik att prata om ämnen där det ofta hettar till och våga sätta gränser.

Annons

Dags att bryta

Ibland går en relation helt enkelt inte att rädda. Om du beslutar dig för att bryta bör du ändå ha ett samtal med släktingen och berätta det. Om du försöker att bara undvika personen tills dess att hen fattar hinten är risken att det bara byggs upp än med irritation och sårade känslor.

Det behöver inte vara ett långt, djupt samtal. säg bara att du har insett att du inte biår bra av er relation och inte tänker fortsätta. Blir släktingen arg eller börjar bete sig galet, säg: ”Ska vi inte ta och avsluta där?”. Slut.

Meddela familjen

Tyvärr så är inte du den ende om berörs när du klipper banden med en familjemedlem. Det är möjligt att resten av släkten eller familjen försöker ge dig skuldkänslor och anklagar dig för att splittra familjen. Fler band än ett kan klippas. Men ta inte på dig skulden – hela familjens välbefinnande borde inte ligga på dina axlar. Förklara för familjen varför du gör som du gör och att det handlar om din hälsa. Det kan vara svårt till en början, men stå på dig!

Annons

Håll det artigt

Även om du och släktingen har bryter så är risken stor att ni kommer att ses på framtida släktträffar. Och för att inte göra sådana tillställningar jobbigare än nödvändigt för någon inblandad – förklarar för resten av släkten att det är okej att bjuda in bägge två. Står du inte ut med att vara i samma rum som den andre så bör det vara du som avstår från att komma, eftersom det var du som tog initiativet till uppbrottet.

Om ni ändå träffas – var artig och håll det på en vuxen nivå. Undvik konversationerna du vet leder till bråk. Drar samtalet ditåt ändå: Säg tack och hejdå och gå och prata med någon annan. På så sätt blir det mindre jobbigt för alla på plats och om du någonsin vill ta upp kontakten med släktingen igen så ökar chanserna om ni inte bråkat på ett tag.

Något annat du bör hålla på en artig nivå är hur du pratar om den andra personen med andra. Försök att inte baktala hen om du inte måste, inget skvaller, inga hemligheter ni kan ha delat och försök inte få över era gemensamma vänner på din sida. Ditt mål är fred, inte mer krig.

Annons

Ha ett bra stöd

Det är inte bara skönt att bryta med den där släktingen – det kan tära hårt känslomässigt. Du kanske känner dig, arg, har skuldkänslor, ånger eller känner dig ensam. Det blir som en sorgprocess för någon du en gång tyckt om.

Leta efter stöd hos din partner eller vänner, men håll andra familjemedlemmar utanför. Räcker inte den hjälpen kanske du behöver prata med någon som är utbildad för jobbet.

Källa: Prevention Foto: Shutterstock

Läs också: 4 saker du aldrig ska göra efter ett uppbrott

Annons