RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Barnvakten: Det värsta jag vet när föräldrarna gör

30 mar, 2023 
Mamman vinkar hejdå till barn och barnvakt
När en förälder har anlitat en barnvakt finns det några punkter bra att tänka på. Det menar i alla fall tidigare barnvakter som har listat några för bland annat Huffpost.
Annons

Att jobba som barnvakt kan vara mysigt, roligt men också utmanande. Lika mycket som det finns förstående och hänsynsfulla föräldrar till barnen, finns det också de som lassar på arbetsuppgifter som barnvakten egentligen inte ska ha.

VIDEO: Se 8 kändisar som vägrar anlita barnvaktBrand logo
VIDEO: Se 8 kändisar som vägrar anlita barnvakt

För sajten Huffpost berättar flera kvinnor som tidigare jobbat som barnvakt vad det värsta är som föräldrar gör – och vad de kan tänka på. Här är sex saker barnvakterna verkligen stör sig på.

Det värsta föräldrar gör när man är barnvakt

1. Jag är barnvakt – inte hushållerska

Arbetsuppgifter som att laga mat till barnen och diska är inga konstigheter, menar en, däremot är det inte barnvaktens jobb att storstäda, skrubba lister, pusta fönster eller rensa i kylskåpet.

– Jag har till och med blivit ombedd att gå ut med hunden på min lediga dag, eller att jag ska svänga förbi och vattna blommorna när jag inte ens jobbar som barnvakt den dagen, säger hon till Huffpost.

Annons

2. Snälla, kom hem i tid

Klockan är sent, barnen har gått och lagt sig och föräldern skulle varit hemma för längesen. Det är inte uppskattat, menar en.

– Själv skulle jag försöka komma hem i tid. Absolut, det händer, men jag skulle i så fall meddela barnvakten att: ”Jag blir lite sen”, även barnvakter har saker de behöver göra efter jobbet, säger hon till Huffpost.

3. Lassa inte på ”extra” barn

För sajten Purewow.com berättar en annan tidigare barnvakt att hon även fick passa grannbarnen som var över och lekte flera gånger i veckan. Plötsligt hade hon dubbelt så många barn att ha koll på, ansvara för, leka med och mata – helt utan att få extra betalt.

4. Säg till i god tid om barnet är sjuk

Att dyka upp hemma hos ett barn som är sjuk, helt utan förvarning, är inte okej, menar en. Vissa barnvakter kan säkert tänka sig att passa ett febrigt barn, andra inte. Därför är det viktigt som förälder att tala om i god tid om barnet är sjuk, så barnvakten har en chans att ta ett beslut om man vill riskera att kanske själv bli sjuk eller inte, skriver Countryliving.com.

Annons

5. Öppna ditt kylskåp!

Det kan kännas obekvämt för barnvakten att ta upp matfrågan. Därför är det uppskattat om föräldern antingen säger: ”Ta för dig i kylskåpet”, eller om det inte är ett alternativ, föreslå exempelvis: ”Det finns köttbullar och makaroner som du kan äta”. Huvudsaken är att matfrågan tas upp så att barnvakten inte går hungrig, skriver Countryliving.com.

6. Håll koll på timlönen

Lika obekvämt det kan vara som att fråga om mat, kan det vara för barnvakten att be om löneförhöjning. Som förälder, kika vad snittlönen ligger på för en barnvakt, och försök att hålla dig till den om möjligt.

SE OCSKÅ: 8 kändisar som vägrar anlita barnvaktBrand logo
SE OCSKÅ: 8 kändisar som vägrar anlita barnvakt
Annons