QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Städaren: Här är det värsta jag vet att folk gör hemma

20 feb, 2023 
Splitbild: En städare står med ryggen mot och håller sprayflaskor och ett diskberg
Saker på golvet, äckliga stekpannor och underkläder på suspekta gömställen.
Som städhjälp finns det en rad saker som försvårar ens arbete.
Här är nio punkter som städare vill att kunderna ska veta, skriver Reader's digest.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Som städare har man säkerligen sett det mesta hemma hos sina kunder; Allt från kliniskt rena hem till riktigt kaosartade. Oavsett vilket finns det några utmärkande saker som försvårar städarens dagliga arbete.

5 saker hotellpersonalen stör sig på att du görBrand logo
5 saker hotellpersonalen stör sig på att du gör

För sajten Reader's digest berättar en städare vad som är uppskattat och mindre uppskattat hemma hos kunder som har städhjälp – och vad som är bra för dem att känna till.

Städaren: Det här vill jag att du tänker på inför mitt besök

Städredskap
Att det finns städutrustning att städa med är a och o, säger städaren till Reader's digest.

1. Se till att all städutrustning finns

Det är svårt, om inte nästintill omöjligt, att städa ett hem om det inte finns någon utrustning eller några rengöringsmedel att ta till. Eftersom alla har olika preferenser när till kommer till olika typer av städtekniker och produkter att använda, är det ibland upp till kunden att se till att allt sådant finns hemma när städaren är på plats. Men detta varierar från städare till städare. Se till att du har koll på vad som gäller i ditt fall, inför besöket.

Annons

2. Ha rimliga önskemål

Bara för att man kommer och städar ens hem regelbundet betyder inte det att man kan (eller har tid) att gå emellan och sy fast en knapp, putsa silver eller torka ur brevlådan – för att nämna några exempel på sysslor som kanske inte riktigt ingår i arbetsrollen.

3. Gör hemmet ”städbart”

Om hemmet är stökigt och det ligger leksaker, papper och kläder huller om buller överallt försvårar det städningen rejält och det tar tid. Innan det är dags för städning – se till att det är hyfsat undanplockat så att det går att komma fram och nå ytor ordentligt. Lägg gärna kastruller och pannor i blöt om det är svåra rester kvar i dem.

4. Men städa inte för mycket

Även om önskemålet är att plocka undan, enligt ovan punkt, är det heller inte önskvärt att det är för städat när städaren är på plats. Det skapar förvirring och försvårar arbetet rejält; Vad är rent? Vad är smutsigt? Vilket i sin tur kan leda till ett dubbelstädat och överdrivet rent hem.

Annons

5. Lita på att jag vet vad jag gör

Eftersom städare jobbar med att städa vet de säkerligen hur det går till. En rörmokare eller elektriker skulle troligtvis kunna få göra sitt jobb ostört utan att någon lägger sig i med synpunkter och ”goda råd”. Oönskade tips om städning undanbedes!

6. Säg till i god tid om du flyttar

Om du ska flytta eller helt enkelt sluta ta städhjälp – säg till i god tid. Helst en månad i förväg för att undvika missförstånd och ekonomisk stress.

7. Skona mig från ditt livs historia

Även om en städare i ditt hem ler och är trevlig betyder inte det att det är fritt fram och berätta om allt som rör sig i ditt liv. Skvaller, konflikter och relationsproblem kan du spara till vännerna – eller terapeuten.

8. Jag ser det mesta

Bra att tänka på (beroende om vad man vill hålla det hemligt så klart) är att städaren ser mycket av hemlighetsmakeriet som pågår i hemmet. Det kan vara allt från inkassokrav till gömda spritflaskor på barnens rum – eller underkläder gömda på konstiga ställen för att inte avslöja en pågående otrohetsaffär.

9. Visa din uppskattning!

Om du tycker det är fint städat är det oerhört uppskattat för städaren att få veta det emellanåt. Det kan vara så enkelt som att visa din uppskattning på en post-it nästa gång städaren kommer förbi.

Annons