4 mönster i relationen som kan sabba förhållandet

Ett långt, lyckligt och hållbart förhållande kräver arbete och kommer trots äkta kärlek att ha upp- och nedgångar. Många är medvetna om att vardagen måste vara trivsam för att ett förhållande ska fungera, men en del omedvetna mönster i vardagen kan skapa en grogrund för missnöje.

Läs också: Forskare: De 3 viktigaste sakerna i en relation

Här är fyra mönster du ska se upp för i förhållandet:

1. Ni är för självständiga

Självständighet är bra, men ett förhållande kräver också kompromisser. Om du endast vill göra som du själv vill och aldrig tillåter din partners vilja påverka dig begränsar du din partners frihet. Du ska inte behöva kompromissa på viktiga grundvärderingar, men när det kommer till mindre, vardagliga beslut ska ni båda kunna ge efter för varandras önskemål då och då.

Läs också: Så får du en hälsosam relation – 5 tips

2. Ni är för beroende av varandra

När man är nyförälskad vill man umgås med sin partner dygnet runt, men när förhållandet utvecklas kan det sätta käppar i hjulet om ni är för beroende av varandra. En respekt för egentid, egna planer och intressen är viktig för att upprätthålla ett fungerande förhållande på lång sikt.

Läs också: 4 skäl till att lyckliga relationer kraschar

3. Ni berättar inte för varandra när ni stör er på något

I ett långt förhållande kommer det definitivt att dyka upp saker ni irriterar er på hos varandra. Att då kunna kommunicera dessa känslor utan att såra den andra är A och O, menar Berit Brogaard, professor i filosofi vid University of Miami. Det gäller även att själv inte ta illa upp när ens partner berättar om sina tankar. Om ni inte kommunicerar mindre irritationsmoment riskerar de att läggas på hög och explodera i samband med ett bråk. Ha i stället en öppen diskussion och var villiga att jobba på de små sakerna innan de samlas i en oöverkomlig hög.

Läs också: Experten: Har ni en dålig relation? Det är hans fel

4. Ni är inte jämlika

Jämlikhet i ett långt, hållbart förhållande är viktigt på många plan. Om ni båda jobbar, oavsett om det innebär att ta hand om barn eller att sitta på ett kontor, så behöver båda bidra till hushållssysslorna jämlikt. Diskutera och dela upp sysslorna i hemmet så att båda anser det rättvist. Se även till att vara jämlika på andra plan i förhållandet, exempelvis i sexlivet. Diskutera era önskemål och se till att sexlivet inte endast tillfredsställer en person i förhållandet.

Källa: Psychology Today
Foto: Shutterstock

 

Så vet du om relationen kommer att hålla

Läs också: Så vet du om relationen kommer att hålla

 

Utvald läsning