5 saker om relationer vi lärt oss från Gift vid första ögonkastet

Gift vid första ögonkastet, experterna, 2022
1:04

Efter reklamen: Här är deltagarna i ”Gift vid första ögonkastet” - se klipp från den nya säsongen

(1:04)

Slå på ljud

Har du också fastnat i SVT-programmet Gift vid första ögonkastet? Du är inte ensam! För det finns något med den här dokumentärserien som fångar oss i all sin enkelhet. Här ges inget utrymme åt kändiskåta wannabe-influencers, det är inga meningslösa tävlingar som är till för att förlöjliga, och alla utmaningar är sådana som man själv kanske stött på i nya relationer någon gång i livet. Fast på speed.

7 ögonblick ur Gift vid första ögonkastet vi aldrig glömmer

Det är ett socialt experiment som involverar kärlek mellan vanliga människor. Det är igenkänningsfaktor. Det är frågetecken och ögonöppnare – inte bara för de deltagande paren, utan också för oss tittare. Det är mänskligt och det ENGAGERAR.

Här är fem lärdomar, vetenskapliga eller ej, som vi kunnat dra av Gift vid första ögonkastet – programmet där två människor som aldrig tidigare mötts ska gifta sig och skapa ett liv ihop.

1. Lika barn leka bäst – oftast

I säsong fyra fick vi se när brandmannen John Wallén och studenten Sara Lannergren gifte sig, och de fann varandra snabbt – något som blev tydligt under en säsong där de övriga paren fick kämpa desto mer.

John och Sara från Gift vid först ögonkastet.

John och Sara håller fortfarande ihop.

Foto: SVT

Båda två verkade vara rätt lugna och sansade personer. Även när det tycks som att John kämpar mer med känslorna än Sara, som satsar fullt ut från början, så verkar de förstå varandra och lyckas undvika bråk (för varför ska man bråka om känslor – här finns inget rätt eller fel?) Och ja, de är ett par än idag.

Detsamma kan sägas om Niclas och Miha från säsong fem, där det uppmärksammades av experterna att de båda hade en lite mer traditionell syn på relationer, och de hade samma vision om framtiden. Även de håller ihop idag.

Så gick det sen för deltagarna i Gift vid första ögonkastet

Sen har vi ju däremot Maxine och Emil från förra säsongen, 2020, som inte kunde vara med olika men ändå valde att hålla ihop efter de fyra veckorna. Hon med känslorna utanpå som direkt säger vad hon tycker, och han som håller mer inombords och försöker linda in orden desto mer. Men även här fanns något gemensamt: viljan att hålla ihop, och en empati för den andres känslor och sätt att fungera.

Maxine och Emil från säsong 6 av Gift vid första ögonkastet.

Maxine och Emil hade sina duster, men lyckades lösa dem.

Foto: SVT

Läxa: Det underlättar om båda parterna har en liknande syn på relationer, liknande värderingar och om de delar en vilja att kämpa för att hålla ihop. Likaså underlättar det om man kan förstå att någon annan kanske inte tänker på samma sätt som en själv, men att det inte behöver vara fel för det. Håller ni med?

2. Kärlek vid första ögonkastet är INTE lika med "lyckliga i alla sina dagar"

Bara för att paret klickar direkt när de får se varandra vid altaret innebär inte att de kommer att hålla ihop efter programmet. I den svenska säsongen som sänds just nu kan vi ännu inte veta hur det kommer att sluta för paren, men ta Susanna och Johan som exempel: SÅ mycket positivitet och fina ord om varandra på bröllopsdagen. Men det dröjer inte länge innan Susanna börjar hitta fel hos Johan – från början var det att han skämtade om fel saker, nu är det på nivån "han har så mycket spott".

Sexologens ilska efter orden om deltagarna i Gift vid första ögonkastet

I den nionde säsongen i USA har vi ett annat exempel i basketspelaren Matt och mellanstadieläraren Amber. Hon faller verkligen pladask för honom när hon får se honom på bröllopsdagen – trots att hon inte når upp att pussa honom utan pall. Men snart krossar han både hennes och tittarnas förhoppningar när han gör det tydligt att han inte är redo för ett seriöst förhållande, när han ljuger för henne om var han är på nätterna och sexchattar med andra tjejer.

Läxa: Skenet kan bedra...

3. Du kommer aldrig att hitta nån som passar in i din "partner-lucka"

Genom åren och länderna har vi sett en del deltagare som verkar ha allt – utseende, karriär, coola fritidsintressen, gott om vänner och en vältränad kropp. Men som ändå inte lyckats hitta en partner. De hoppas då hitta mr/mrs Right i Gift vid första ögonkastet.

Men vet ni varför de inte hittat någon tidigare? DE HAR JU INTE TID.

Kanske minns ni rosahåriga Elina och skäggige Albin från säsongen 2020? Hon jobbar som HR-specialist. Och som fitnessinstruktör. Och har egen häst. Och vill träffa vänner. Var skulle stackars Albin få plats i det här schemat, undrade även han. I slutet av experimentet hade han en närmare relation till hennes katter än till Elina. Så höll de inte ut i sina fyra veckor heller.

Elina och Albin från säsong 6 av Gift vid första ögonkastet.

Elina och Albin höll inte ihop länge.

Foto: SVT

Något att fundera över som singel i jakt på en relation är kanske "hur passar en partner in i mitt liv?". Vad ska du HA en partner till? Vill du ha någon att dela livet med, eller bara dela säng med? Inget behöver vara mer rätt än det andra, bara ni delar samma önskan om relationen från början, så att ingen behöver bli besviken och känna sig ensam i förhållandet.

Läxa: Du kommer inte hitta någon som passar perfekt in i ditt livspussel – alla relationer kräver sina kompromisser, från båda håll.

4. Rucka inte på dina dealbreakers

I säsong 3 matchades Elizabeth Feurst med Mats Ingelborn. En av hans dealbreakers var rökning – han ville ABSOLUT inte bli matchad med någon som röker. Och vad tror ni att Elizabeth var, om inte rökare?

Gift vid första ögonkastet 2021: Här är alla nya deltagare!

Elizabeth slutade faktiskt röka för Mats skull – men trots att de båda sa ja till att fortsätta vara gifta vid programmets slut så gick de skilda väga några månader senare, på grund av sina olikheter.

Elizabeth och Mats från Gift vid första ögonkastet.

Elizabeth och Mats var väldigt olika.

Foto: SVT

– Sen kom vi fram till att vi har så olika värderingar och ser olika på relationer. Det upplevde jag det som. Men jag kan bara tala för mig, säger Elizabeth i ett eftersnack till säsongen med programledaren Belinda Olsson.

Och det behöver inte handla om rökning – i årets säsong har ett stort tema varit feminism. Kvinnorna har svårt för typiskt maskulina beteenden, som sexistiska skämt och svårigheter att prata om känslor – och de säger ifrån. Kanske blir det till och med det som blir slutet för några av äktenskapen?

Läxa: Har du en riktig dealbreaker och du träffar någon som bryter den – tänk ett extra varv innan du går vidare med relationen. Hen ska verkligen vara något extra för att du ska gå emot dina egna grundvärderingar.

5. Inga expertutlåtanden kan ersätta verklig kemi

"De vill båda bo på landet och skaffa tre barn", "De är aktiva och utåtriktade bägge två", "De båda älskar tacos" – experterna som parar ihop deltagarna gör säkert ett gediget arbete med att hitta matchningar som är bra både på djupet och på ytan. Men när det verkligen gäller handlar det om så mycket mer.

Det är möjligt att kärlek och respekt kan växa fram med tiden, men utan attraktion och personkemi kommer det knappast att hända på fyra veckor.

I säsong 2 hade vi exempelvis golvläggaren Per som matchades med egenföretagaren Eva. Och hon gjorde det tydligt från början att han inte levde upp till hennes standard.

Gift vid första ögonkastet 2021: Tidigare deltagare gör comeback!

– För oss blev det katastrof ganska tidigt. Varken jag eller Eva hade valt varandra i någon annan situation någonsin. Nu skickar de oss på en bröllopsresa. Det är höljt i dunkel vad som hände och hur de tänkte, säger Per i en intervju med Aftonbladet efteråt.

Nina och Andreas från säsong 2 av Gift vid första ögonkastet.

Det klickade aldrig för Nina och Andreas.

Foto: TT

I samma säsong såg vi även Andreas och Nina, som på pappret hade många likheter, men nästan från första stund vet Nina att Andreas inte är rätt man för henne. Under programmet får hon dessutom inse att faktumet att hon är vegan och han köttätare har större betydelse för henne än hon tidigare trott (vilket även passar under punkten om dealbreakers).

– Andreas visste under hela inspelningen hur jag kände för honom. Vi pratade väldigt öppet om det, säger hon till Aftonbladet.

Läxa: Bara för att ni borde passa ihop betyder inte att ni gör det. När det gäller kärlek kan man inte hålla ihop för att vara snäll mot den andre, eller dejta någon för att "det är väl inget fel på hen" – här om någonstans får du lov att lita på magkänslan.

Foto: SVT, TT