RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

5 negativa tankar som kan förstöra din relation – så undviker dem

28 aug, 2017 
AvIda Gustafsson
Kärleken känns inte lika intensiv och härlig som förut och umgänget med ens partner känns inte lika kul. Och får du inte stopp på tankarna i tid kan det innebära slutet för förhållandet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När man börjar känna att man glider isär från sin partner beror det inte på dålig kommunikation. Det beror oftare på att man blivit distraherad av negativa tankar om partnern som har skapat distansen, skriver psykologen Jeffrey Bernstein i Psychology Today.

Tecken på att de negativa tankarna tagit över när du istället för att säga eller tänka ordet ”vi” använder orden ”jag”, ”mig” och ”du” allt oftare.

Kanske känns det inte längre som att ni är ett par, utan snarare som rumskamrater som delar bostad och vardag. Ert förhållande är helt enkelt inte roligt längre.

Men vad är det för tankar som startade allt?

1. Allt eller inget-fällan

Du tenderar att tänka att din partner alltid gör fel – eller aldrig gör rätt.

2. ”Borde”-bomben

Du antar att din partner kommer att fylla ett eller flera av dina behov – eftersom han eller hon automatiskt borde förstå det, utan att du säger det.

”Du borde veta att jag inte trivs med mitt jobb, även om jag säger till alla att det är en bra möjlighet!”

Annons

Läs även: 10 viktiga steg till en lycklig relation

3. Katastrofala slutsatser

Du överdriver negativa handlingar och händelser som involverar din partner. Om hen har en påminnelse på en obetald räkning springer dina tankar snabbt iväg och du tänker att ”hen är så slarvig (se punkt 4) att det här kommer leda till en utmätning av Kronofogden”.

4. Stämpel-diket

Du är snabb med att sätta orättvisa etiketter på din partner, som att du tycker att hen är ”lat”, ”slarvig” eller ”tjatig”. På så vis skymmer du sikten för dig själv för det som din partner faktiskt är bra på.

5. Skuldfällan

Du lägger skulden på din partner för allt som är ”dåligt” i er relation eller i ditt liv.

Läs även: 8 dåliga vanor som kan leda till skilsmässa

 

Så kan du vända den negativa trenden

Så länge ni i övrigt har goda grunder för ett sunt förhållande kan det alltid bli bättre. Hemligheten bakom ett sunt förhållande finns hos ingen annan än dig själv. Dina egna tankegångar styr hur ditt förhållande blir. Bestäm dig för att leta efter din partners positiva egenskaper och beteenden och låt dina tankar ”hänga kvar” vid dem. Låt dig inte styras av de giftiga tankarna. Par som inte låter de negativa tankarna ta över har en mer hälsosam relation och en mer realistiskt syn på varandra. Kanske kan du lösa det på egen hand tillsammans med din partner, eller så behöver ni hjälp genom en parterapi.

Källa: Psychology Today

Artikeln publicerades först på Femina.

 

6 tecken på att det är dags att skiljas

Läs också: 6 tecken på att det är dags att skiljas

 

Annons