Är ditt äktenskap på väg att krascha? Här är 10 varningssignaler!

För att undvika att bli en del av statistiken finns det varningstecken att ta på allvar och söka hjälp innan en skilsmässa känns som den enda utvägen. Här är 10 saker att vara uppmärksam på.

10 tecken på att ditt äktenskap har blivit dåligt

1. Du känner dig ensam…

När man känner att man inte blir sedd, eller hörd, av sin partner eller om ni är alltför upptagna på varsitt håll kan man börja känna sig isolerad.  Att känna sig ensam i sitt äktenskap är inte bra och du bör prata med din partner om dina känslor.

2. Du tycker inte det är kul att umgås med din partner

Om du inser att du tycker det är trevligare att umgås med andra människor än den du är gift med, är det förstås en varningssignal du bör ta på största allvar. Fråga dig själv om det verkligen är så, och i så fall – varför.

Läs också: 4 tecken på att er relation är dömd att misslyckas

3. Du är konstant besviken på din partner

Istället för att peppa varandra lägger ni tid på att kritisera varandras svagheter, eller ännu värre, letar fel hos varandra. Försök att ha realistiska förväntningar på dig själv, liksom på din partner, så blir det lättare. Livet är tufft nog utan överdrivna förväntningar.

4. Du har känt dig olycklig ett tag

Ingen är lycklig jämt, men när skilsmässan lurar runt hörnet har partnerna oftast flera år av olyckskänslor bakom sig. Om du kommer på dig själv med att inte riktigt komma ihåg sist saker kändes bra blinkar en stor varningslampa. Det är kanske svårt att erkänna för dig själv, men det är bättre att du kommer på det NU än lägger ytterligare år av ditt liv på att vara olycklig.

5. Du oroar dig för ekonomin

Att oroa sig för pengar är vanligt, men låt inte oron ta överhanden, då är det svårt att hitta tid och ro att vårda äktenskapet. Ta er istället an ekonomin som ett team och lös utmaningarna tillsammans.

6. Du tänker inte ens på sex längre…

Visst, det finns vardagssaker som att ta hand om små barn, nattjobb, hälsoproblem och så vidare som kan komma i vägen, men om du känner att du undviker intimitet med din partner, eller till och med finner honom eller henne avtändande, är det en varningssignal.

Läs också: 3 hemligheter bakom ett långt & lyckligt äktenskap

7. Du skryter om din ”fantastiska” partner på Facebook

Om du känner ett behov av att ofta lägga ut uppdateringar om hur fantastisk din partner är på alla sätt och vis kan det vara ett tecken på att något är fel. En amerikansk studie visar att ju mer osäker en person är på sin partners känslor, desto mer gör de förhållandet synligt i sociala medier. Tänk efter innan du postar nästa gång, vem är det du försöker övertyga om att inget är fel, egentligen?

8. Ni bråkar inte längre…

Det låter kanske lite motsägelsefullt, men gräl kan vara hälsosamma, apati är det dock inte. Fråga dig själv varför du inte tar upp ett specifikt ämne med din partner; är det för att undvika bråk, eller har du helt enkelt slutat att bry dig?

Läs också: 7 gyllene regler som får er kärlek att hålla

9. Ni vägrar ta emot hjälp

Äktenskapsterapi är inget misslyckande. En terapeut kan hjälpa er att komma vidare i relationen och göra äktenskapet bättre. Men det förutsätter förstås att ni måste VILJA uppsöka en terapeut och ta emot hjälp. Är ni inte villiga att göra detta kan ett uppbrott bli oundvikligt.

10. Du håller kontakten med en gammal flamma…

Att hålla kontakt med ett ex är inga konstigheter i sig, men om ert sätt att tala med varandra är flirtigt, snarare än platoniskt, är det en varningsflagga att ta på allvar. Även om det bara är ord, och dina intentioner inte är att inleda en affär, talar beteendet sitt tydliga språk och säger en del om ditt äktenskaps hälsa.

Källa: Good Housekeeping, Statistiska centralbyrån
Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Vill du att äktenskapet ska hålla? Då ska ni inte göra det här!

Vanligaste anledningarna till skilsmässa

Det går upp och det går ner. Men det går att tygla svängarna! Läs mer här: Vill ni att relationen ska hålla? Då bör ni inte göra så här!

Mer från allers.se:

Knepet som gör ALLA förhållanden bättre

Redaktionens tips