Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Vid den här åldern är din självkänsla som bäst!

12 sep, 2018 
Här är åldern då kvinnors självkänsla är som högst.
Ny forskning har analyserat hur självkänslan påverkas genom livet och av vårt åldrande. Ledtråd: Det blir bara bättre!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ibland pratas det om självkänsla och självförtroende som att det vore ett statiskt personlighetsdrag – föds du med det så har du det för alltid, annars inte alls. Men för de flesta av oss går självförtroendet och självkänslan i vågor genom livet.

Ofta har oförutsedda faktorer stor inverkan på självkänslan. Stora livsomvälvande händelser, påfrestningar och statusen på dina relationer (eller bristen på dem) kan dramatiskt påverka din självkänsla – och vice versa förstås: dina relationer, prestationer i skola och arbetsliv och din fysiska och psykiska hälsa påverkas såklart i hög grad av hur du ser på dig själv.

Läs också: Unikt test – hur bra är din självkänsla? 

När livet svajar kanske det kan finnas något lugnande i att veta att självkänslan generellt ”självregleras” med åldern, oavsett vad livet bjuder på. Ny forskning visar nämligen att du är som mest trygg och nöjd med dig själv – vid 60 års ålder!

Annons

I studien, som publicerats i Psychological Bulletin, definierades självkänsla som ”en människas subjektiva värdering av sitt eget värde som människa”. Forskarna analyserade hundratals tidigare studier och även efter att man tagit hänsyn till faktorer som etnicitet, nationalitet och kön så visade sig självkänslan följa ungefär samma mönster för alla: Självkänslan växer under barndomen, planar ut under tonåren, ökar starkt som ung vuxen och peakar mellan 60-70 års ålder.

via GIPHY

Visst är det härligt att man är sitt starkaste och coolaste jag när man är en ”pantertant”!? På engelska kallas tiden efter pensionen för ”The golden years” – en indikation på att det verkligen är något att se fram emot också.

Men det låter ju samtidigt lite deppigt att behöva vänta tills dess innan man är på topp? Som tur är är ju självförtroende och självkänsla något man kan jobba på genom hela livet – du har allt att vinna!

Läs också: Hemligheten bakom en bra självkänsla

Källa: Psychological Bulletin

Annons