Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Vanja Wikström kraschade när sambon fick ME: ”Kroppen skrek efter hjälp”

08 okt, 2021 
AvHannah-Fina Rohrmüller
Vanja Wikström ler mot kameran.
Vanja Wikström är influencern och entreprenören som hade flera bollar i luften – tills en dag det inte gick mer. Här berättar hon om utbrändheten och hur hon hittar ljusglimtarna i vardagen.
Annons
#VågaprataBrand logo
#Vågaprata

Influencern och entreprenören Vanja Wikström, som bloggar på Motherhood, lever med sin sambo och två barn i Stockholm. Hon har poddat, vloggat och är även personen bakom Youtube-kanalen ”Lekis-TV”, men vägen har inte alltid gått spikrakt uppåt.

– De sista åren har jag varken poddat eller vloggat. Det går att göra allt under en begränsad period men det går inte att göra allt hela tiden och det fick även jag inse. Jag har gjort det enda vettiga när man är konstant stressad och det är att plocka bort saker, berättar Vanja.

Jobbade dygnet runt innan kraschen

Hon berättar att hon alltid har kunnat lägga i en extra växel och ta sig igenom vad som helst. Men plötsligt tog det bara slut.

– Jag kunnat jobba dygnet runt, hela tiden och trycka, trycka, trycka och det funkar ju under en period. Men någonstans tar man ju slut och för min del var det när vi fick barn. I samband med det så blev min kille sjuk och sedan dess har han i princip bara blivit sjukare och sjukare och vi har fått fler barn. Så det är mer energi som jag ska ut med varje dag. Jag har mycket mindre tid för mig själv, för återhämtning, och då blir det till slut att det inte går ihop. Och då kraschar man.

Annons

Vanja berättar att hon tidigare har haft inställningen att bara ta sig framåt och tänkt ”nästa vecka, nästa månad, nästa sommar”.

– I våras blev det så tydligt, för min hjärna slutade fungera. Hjärnan stängde av och blev till en enda gröt. Det är ju det yttersta tecknet på att kroppen bara skriker efter hjälp och försvarar sig själv. Jag blev helt oförmögen att jobba eller ta hand om barnen eller göra någonting överhuvudtaget.

Hon fortsätter:

– Vi blev livrädda eftersom Niklas är sjuk och inte kan ta hand om familjen, så det hänger väldigt mycket på mig att vår vardag ska gå runt och då fick jag mig en riktig tankeställare.

Två personer går i skogen, solen lyser.

Sedan dess har Vanja ändrat sitt sätt att leva för att hålla i det långa loppet och inte bara en dag i taget.

Annons

Vanja Wikström om sambons diagnos ME

Vanjas sambo Niklas lever med ME, tidigare känt som kroniskt trötthetssyndrom, och är något som påverkar livskvaliteten och förutsättningarna i livet i väldigt hög grad.

– Min kille ser frisk ut, han är snygg, han ser glad ut på bild men han mår piss. 75 procent av tiden ligger han på en säng och tittar på tv för att han inte klarar annat. Hela hans liv är kidnappat utav en vidrig sjukdom, men det syns inte på honom, och det gör det också så mycket svårare för folk att förstå att det faktiskt är på riktigt.

Hon fortsätter:

– Han kan nästan inte göra någonting längre, vilket innebär att allt ansvar för familjen, barnen och ekonomin har legat på mig de senaste åren.

Väljer att tänka positivt och se de ljusa stunderna

Hur påverkar det familjen och er relation?

– Det är är jättejobbigt för mig, det är jättejobbigt för honom. Men vi har ändå ett väldigt fint liv tycker jag, utifrån de förutsättningar vi har. Acceptans är kanske det sista och kanske det viktigaste steget när man mår dåligt och har en kämpig grej att ta sig igenom. Men nu har jag accepterat det och då blir allting på något sätt mycket lättare.

Annons

På vilket vis blir det lättare?

– Det är lättare att se allt fint vi har och inte bara tänka att det kunde vara bättre. Man måste ju lära sig tänka ”vad glad jag är för det jag har”, snarare än att sörja det som inte blev. Annars är alternativet att du trillar ner i det bittra och ledsna. Där kan man befinna sig och jag har befunnit mig där. Det är ingen rolig plats att vara på, det är ingen plats man vill leva sitt liv på.

Så Vanja valde att böja fokusera på det som är bra i stället.

Vanja Wikström sitter och dricker kaffe på en altan.

– Det kan vara de små, små, små sakerna. Att Niklas kunde vara uppe och laga mat till familjen. Det är någonting som är en självklarhet hos många familjer, där de har två fungerande föräldrar men inte för oss. Det blir stort och då får man ta vara på det och så får man hitta energi i sådana ljuspunkter.

Annons