Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Aysha Jones om utmattningen: Jag är mycket snällare mot mig själv nu

04 okt, 2021 
Aysha Jones berättar om sin utmattning
Aysha Jones beskriver sig själv som en ”fighter” – och som egenföretagare och trebarnsmamma är hon van att alltid ha mycket att göra. Men för ett halvår sedan sa kroppen ifrån och hon blev akut sjukskriven. Här berättar hon om vägen tillbaka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Aysha Jones om utmattningen och synen på sin kroppBrand logo
Aysha Jones om utmattningen och synen på sin kropp

När Aysha Jones ska berätta vad hon arbetar med dyker ordet mångsysslare upp. Hon driver eget företag, jobbar med PR och marknadsföring och är grundare till Black Lives Matter Sweden. Hon är även trebarnsmamma och bloggar på tidningen mama.

Ett högt tempo var vardag för henne, men till slut sa kroppen stopp. I mars i år märkte Aysha Jones att hon inte mådde bra.

– Jag minns att jag stod på jobbet en dag och kände en tryckande känsla i kroppen och i bröstet. Det kändes som jag var fast i min egen kropp och jag behövde fly från allt. Allt snurrade, jag hade panik, berättar hon.

Aysha Jones om sjukskrivningen

Hon fick sjukskrivas akut – till en början i två veckor.

– Jag sa till min vän att jag bara skulle vila i två veckor och att jag sedan skulle komma tillbaka men hon trodde inte på mig. Själv trodde jag stenhårt på att jag skulle vila i två veckor och sedan vara back on track.

Annons

2020 var ett år med mycket arbete för Aysha Jones, men det var inte bara jobbet som ledde till att hon blev utbränd.

– Jag blev inte utmattad bara på grund av att jag gjorde på tok för mycket under 2020. Jag mådde inte bra. Jag hade många oläkta trauman och sår. Som jag egentligen aldrig hade gjort upp med, säger hon.

Har blivit bättre på att säga nej

På grund av utmattningen har hon fått lära sig att ta det lugnare och delegera uppgifter till andra. Hon berättar att hon är oerhört tacksam över alla människor som funnits runt omkring henne; vänner, syskon, barnens pappa och kollegor. De har varit ett stort stöd för henne under sjukskrivningen.

– Jag är en fighter, jag har alltid varit det. Jag är bättre nu på att delegera och faktisk ha ro i mig själv att jag inte behöver göra allt. Även om jag fightas med att jag vill göra mer. Jag är i grunden en person som gör mycket, säger hon.

Efter hon blev sjukskriven har Aysha Jones börjat med coachning och terapi. Hon har förstått att hon måste sätta gränser för att kunna orka med vardagen.

Annons

– Man är inte en dålig människa för att man säger nej. Att gå runt och tror att man ska säga ja hela tiden, vem fan har lärt oss det? Nej är det finaste ordet som finns, för det sätter gränser. Genom att lära mig att säga nej har det hjälpt mig att må bättre, säger hon.

På väg tillbaka

Idag mår Aysha Jones bättre och arbetar halvtid. Målet är att arbeta heltid. Vägen till att må bättre har varit genom att söka hjälp från vården men också genom stödet från familj och vänner.

– Jag är mycket snällare mot mig själv nu. Jag har brottats med många av mina demoner. Jag vill uppmuntra andra att söka hjälp. Sök hjälp för det finns hjälp att få. Jag kommer att fortsätta med terapi och träffa min coach. Om inte jag är snäll mot mig själv vem ska vara det då?

Foto: TT

Annons