Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Trött och sötsugen? Du kan lida av höstdepression – här är 8 tips

28 sep, 2017 
Har du en årstidsbunden depression, en så kallas SAD? Du är inte ensam, men det finns några saker du kan testa för att få tillbaka glädjen igen.
Annons

Att få ta fram höstskorna, tända ljus och dricka te är inte lika härligt och mysigt för alla. Och vissa kan gilla det men ändå drabbas av en höstdepression – en så kallad årstidsbunden depression.

De vanligaste tecknen på en årstidsbunden depression är att du känner dig trött även när du har sovit och att du suktar efter socker och kolhydrater mer än vanligt. De övriga tecken är desamma som för ”vanlig” depression, det vill säga nedstämdhet, likgiltighet, koncentrationssvårigheter, svartseende och minskad arbetsförmåga.

Men den som känner av dessa besvär behöver inte lida i tystnad, det går att förebygga och hjälpa. Här är åtta tips för hur du håller humöret uppe.

Sluta inte träna

Precis som vid annan depression och vid stress är motion och träning det bästa du kan göra – men det kan också kännas som det svåraste. Men endorfinerna som frigörs när vi rör på oss är en garanterad humörhöjare! Även om det känns tungt – försök ta dig ut på en promenad, allra helt i dagsljus.

Annons

Värna ljuset

Att ljus gör oss piggare vet vi, och ju tidigare du går ut i ljuset desto bättre. Varför man drabbas av årtidsbunden depression är oklart, men det kan ha att göra med att vissa har svårare att anpassa sig efter den mörkare årstiden och därför har för mycket av sömnhormonet melatonin i kroppen – vilket gör dig trött. Ljuset hjälper till att jämna ut halten melatonin och därför gör det dig mindre trött. En jättebra anledning att ta en lunchpromenad!

Läs mer om ljus: Experten: Så hittar du rätt ljus i mörkret!

Ät choklad

Jo, det stämmer. Choklad kanske inte gör dig lyckligare i direkt mening, men sockret i kombination med koffeinet som finns i chokladen kan ge en liten humörknuff uppåt. Choklad ökar också må bra-hormonet serotonin i hjärnan. Därför kan det fungera som en humörhöjare för kvinnor under menstruation eller pms, då serotonin-nivåerna är låga.

Läs mer om choklad: Chokladälskare? 8 otippade anledningar att ta en bit till!

Annons

Spara semestern

Detta är inte en möjlighet för alla både på grund av ekonomiska skäl och jobbmässiga, men om du kan är det en bra idé att spara några semesterveckor till vintern och försöka åka bort när det är som tristast här hemma. Solljus, värme och avslappning kan göra underverk för humöret, och kanske bli den energikick du behöver för att orka resten av vintern sedan.

Läs mer om semester: Forskning: Det bästa du kan göra på semestern? Ingenting!

Lägg om kosten

Om du känner dig nedstämd under årets mörka månader kan du testa att börja äta mer medelhavskost. Inte för viktens skull utan för humörets. Deprimerade personer som börjar äta mer olivolja, fisk, kyckling, nötter och ägg tycks kunna få sina symptom lindrade. Det visar en mindre studie som publicerats i BMC Medicine.

Be om hjälp

Har du varit nedstämd och känt dig ledsen i mer än två veckor kan det vara läge att söka sig till en vårdcentral eller psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Om du känner någon annan som mår dåligt och har gjort det en längre tid gäller samma sak. Ring sjukvårdsrådgivningen och be om råd.

Läs också: 7 sätt att stötta en vän med depression

Våga testa

Utöver de lite mer enkla tips vi har gett här ovan finns hjälp att få i form av de traditionella behandlingarna vid depression. Det kan vara terapi, ljusterapi, antidepressiv medicin bland annat. Var inte rädd för att söka hjälp!

Källor: Vardagspuls, 1177 Vårdguiden, MåBra Foto: IBL

Annons