Tillbaka från semestern? Så hanterar du jobbstressen

Alltid trött? Hitta orsaken här!

Sommaren börjar lida mot sitt slut och för många innebär det att återgå till arbetet, och omställningen från ledighet till arbete kan skapa stress. Det menar Dan Hasson, forskare vid Stressmottagningen som även skrivit boken ”Stressa rätt”.

– Hur vi klarar omställningen är högst individuellt. För en del kan det till och med vara skönt att komma tillbaka till arbetet, om man till exempel har haft en semester som präglats av konflikter eller krav, säger Dan Hasson.

Här ger han sina sex bästa tips för att klara jobbet efter semestern.

1. Mjukstarta på en onsdag

Kan du styra över när du kommer tillbaka från semestern kan det vara bra att lägga första arbetsdagen mitt i veckan, så att du kan se fram emot att helgen kommer snabbare.

2. Förlåt dig själv

Du kanske kommer vara lite trögtänkt i början, men ha tålamod med dig själv. Om ditt arbete tillåter, fasa in dig själv, även om en busschaufför självklart inte kan hoppa över varannan hållplats.

3. Gå in i jobbrytmen tidigare

Att ställa om till tidigare morgnar några dagar innan du börjar med jobb eller skola igen kan hjälpa kroppen att vänja sig.

4. Ta vara på ljuset

Dagarna är fortfaranade långa, så passa på att göra sådant du mår bra av som förlänger semesterkänslan.

5. Det där med motion

Att röra på sig kan hjälpa hålla humöret uppe. Tränar du vanligtvis väldigt mycket kan det i stället vara bra att tillfälligt ta ett pass mindre i veckan för att få mer tid för variation och återhämtning.

6. Läge att byta jobb?

Känner du en stark ångest av att gå tillbaka till jobbet kan det vara dags att se över din anställning och fundera över vad du egentligen vill göra. Semestern är en bra tidpunkt att tänka över detta.