Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Tänker du på tvätten när ni har sex? Så lär du dig att vara i nuet

28 dec, 2017 
Svårt att fokusera och vara i nuet? Du är inte ensam. MåBra:s psykolog Anna Bennich Karlstedt förklarar vad det beror på och vad du kan göra åt det i månadens läsarfråga.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag har svårt att bli upphetsad och att slappna av när jag och min partner har sex. Hur jag än försöker fokusera på det vi håller på med så börjar jag tänka på annat, som vad vi ska ha till middag eller tvätten.

/Milla

 

Svar: Du delar uppmärksamhetsproblemet med fler än du kanske anar. Tankarna lever sitt eget liv därinne i huvudet. Ofta utan minsta hänsyn till vad vi vill, eller kanske framför allt inte vill, tänka på. Däremot kan man träna sig i att rikta sin uppmärksamhet.

Läs också: Varför är det viktigt med sex? Frågor om lust

Kanske ska man inte ha som mål att alltid vara hundra procent närvarande, utan det kan vara okej att landa i tvättkorgen mellan varven. Bara man lyckas hamna

tillbaka i sängen (eller var man nu befinner sig) igen och tillbringa den mesta tiden där.

Att träna sig i närvaro gör man ofta med hjälp av sina sinnen. Att fokusera på ljud, känsel, doft, smak och synintryck. Man kan växla mellan att uppfatta yttre intryck och inre sensationer, de som känns i kroppen. Du skulle kunna börja träna i andra situationer än just under sex.

Annons

Läs också: Forskare: Så ofta bör du ha sex för att må bra

Ibland kan det också vara på sin plats att fråga sig om sexet är

tillräckligt bra? Finns det något ni skulle behöva utveckla, eller ändra, i ert sexliv för att det ska kännas bättre för dig? Kanske behöver du utforska lite mer kring vad just du går igång på och prata med din partner om det?

Om det är svårt att stoppa tankarna från att vandra iväg kan du även försöka ändra innehållet i dem. Vad gör dig upphetsad i vanliga fall, eller gjorde tidigare i livet? Det blir lite roligare att vandra iväg mentalt, än till veckans middagsplanering.

Läs också: Sexliv – så kan du tänka dig till bättre sex

Foto: IBL

Annons