Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Svenska 40-plussare känner sig odugliga på jobbet

19 okt, 2018 
Många svenskar är oroliga för att inte räcka till på jobbet.
Svenska kvinnor och män känner att de inte duger på jobbet – framför allt efter att de passerat 40. Det kan leda till depression, enligt psykolog Liria Ortiz.
Annons

Kompetent, omtyckt och viktig – vem vill inte känna sig så på jobbet?

Tyvärr kämpar istället många med känslan av att inte hålla måttet på sin arbetsplats, att inte vara tillräckligt bra på sitt jobb. Det visar en undersökning MåBra låtit Sifo göra i samband med kampanjen #jagduger.

– Jag tror det beror på två saker: Att kraven på vad och hur mycket man ska leverera på jobbet har ökat och att kraven på effektivitet och snabbhet ökar överallt i samhället, säger leg psykolog Liria Ortiz.

För unga är jakten på framgång en stor källa till oro.

– Det finns så stora krav att man ska bli framgångsrik tidigt. Förr kunde man starta ett företag senare i livet och det sågs som lyckat. Nu ska man göra karriär och skaffa barn och ha lyckats redan när man är 30, säger Liria Ortiz.

Hetsen får oss att må dåligt och det syns tydligt i undersökningen: Bland 18-39-åringar hamnar arbetssituationen på femte plats när de tillfrågade får ange vad som får dem att känna sig otillräckliga, strax efter frågor om utseende, social kompetens och träningsvanor.

Annons

Snabba förändringar skapar stress och osäkerhet

Men vad som också är tydligt är att det blir en allt större källa till oro, ju äldre man blir. Generellt sätt blir vi mer nöjda med oss själva med åren, men det gäller inte jobbet.

Bland 40-59-åringar oroar sig 35 procent av kvinnorna och 28 procent av männen ibland för att de inte ska räcka till på jobbet.

Det är en logisk följd av de snabba och ständiga förändringarna i arbetslivet, enligt Liria Ortiz. Omorganiseringar, där vissa sägs upp och andra får ännu mer att göra, ökade krav på tekniska kunskaper kombinerat med en utbredd åldersdiskriminering i samhället skapar stress och osäkerhet.

– Yngre har ofta större teknikkunskaper, och eftersom man på många företag värderar de kunskaperna högre än dem man får av lång arbetserfarenhet, är det inte konstigt att många känner otillräcklighet. Man kan också ha stora lån på sina hus, vara rädd för att förlora jobbet och befinna sig i en mycket osäker ekonomisk situation.

Annons

Men det kan också handla om annat.

– Jag har läst att efter 40-50 har man ett större behov av lugn och ro och vill slippa tävla. Samtidigt fortsätter kraven på jobbet att öka. Då kan man bli mer missnöjd. Det kan du också bli om du är 40 och inte fått den position du önskat på jobbet, inte gjort karriär, säger Liria Ortiz.

Bitterhet kan leda till depression

Missnöjet kan bli en källa till bitterhet, som i sin tur ökar risken för depression. Därför är det viktigt att hantera känslorna av besvikelser på livet på ett bra sätt. Det kan man till exempel göra genom att tänka i nya banor; som att upptäcka gamla intressen, eller genom något annat.

– Det gäller att inte fly från känslorna, utan att erkänna dem och utforska dem, vad vill de säga mig, säger Liria Ortiz.

– Fråga dig: vad är jag besviken på? Vad hade jag velat skulle ha hänt istället? Hur påverkar det mig i min känsla av vardagsglädje? Tänker jag hela tiden på det jag inte har? Dessa känslor påverkar om jag kan njuta av det som livet erbjuder mig, av små saker som en bra serie, en spännande bok eller en god kopp kaffe.

Annons

När du har ett svar får du ta ställning till om du vill förändra situationen, eller inte.

– Om svaret är ja är det bara att börja kämpa för förändring. Om svaret är nej, det räcker om jobbet ger en inkomst – försök hitta något annat som ger kraft och glädje, för att fortsätta känna att det finns en mening i livet. Satsa på de små stunder som du kan känna dig bara nöjd, lyckoforskning visar att där finns det lycka på riktig och inte i de stora lyckorusen!

 

I Sifo-undersökningen frågade vi:

På vilka punkter kan du känna att du inte duger?

Så här svarade de tillfrågade kvinnorna:

18-39 år

  • Kroppsform 46 %
  • Vikt 42 %
  • Utseende/social kompetens 40 %
  • Träningsvanor 39 %
  • Arbetssituation 38 %

40-59 år

  • Arbetssituation 35 %
  • Kroppsform 32 %
  • Vikt 30 %
  • Utseende 29 %
  • Träningsvanor 28 %

 

Läs mer:

Testa din självkänsla – är den bra eller dålig?

Hemligheten bakom en bra självkänsla

Psykologen: 3 tecken på dålig självkänsla

 

Bättre självkänsla – med hjälp av KBT!

kurs-sjalvkansla

Med online-programmet Bättre självkänsla får du alla verktyg du behöver för att förbättra din självkänsla och livskvalitet. Självhjälpsprogrammet är baserat på kognitiv beteendeterapi, ett vetenskapligt förankrat sätt att arbeta med beteendeförändringar och personlig utveckling. Programmet är upplagt som en kurs där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut. Du arbetar i din egen takt och på dina egna villkor.

MåBra-prenumerant: 395 kronor – läs mer och börja direkt här!
Icke prenumerant: 545 kronor – läs mer och börja direkt här!

Du får:

  • Tillgång till programmet under 12 veckor.
  • Psykologiska verktyg för att bygga din självkänsla.
  • En egen välmåendekurva som visar din utveckling.
  • Möjlighet att ställa personliga frågor till våra psykologer (tilläggstjänst)
Annons