Studie: Svenskar har mer tvångstankar än andra

OCD, eller tvångstankar, får hjälp på traven av den mörka vintern i norr.

OCD, Obsessive Compulsive Disorder eller tvångssyndrom, innebär att man lider av tvångstankar och ibland även tvångshandlingar, och kan vara väldigt ångestframkallande.

Nu visar en ny studie från Binghamton university, USA, att vi nordbor kan vara de värst drabbade av OCD – och att det kan ha att göra med årstiderna.

– Resultaten är spännande eftersom de förser oss med bevis för ett nytt sätt att se på OCD, säger forskaren Meredith Coles.

Läs också: Ångest – 6 olika typer att skilja på

I studien, som publicerats i Journal of obsessive-compulsive and related disorders, kan man läsa om hur forskarna analyserat vetenskapliga texter om OCD och dess förekomst på olika platser och latituder. Av resultaten kunde man sedan dra slutsatsen att tvångssyndrom är vanligare på platser där soltimmarna ofta är få.

Personer som lider av OCD har ofta sömnsvårigheter som problem att somna – och detta kan störa ut den cirkadiska rytmen (den inre klockan).

– Det senarelagda sovmönstret kan reducera dagsljusintaget, vilket potentiellt kan bidra till att vår biologiska klocka hamnar i otakt med dygnsrytmen. Personer som bor på platser med mindre solljus har sämre möjligheter att synkronisera sin cirkadiska  klocka, vilket leder till förvärrad OCD, förklarar Coles ett pressmeddelande.

Läs också: Ångest – 10 saker du borde veta

När den cirkadiska rytmen störs påverkas våra hormoner och vi hamnar i en obalans, och det är den obalansen som kan öka risken att utveckla eller förvärra tvångstankar.

Ännu kan inte forskarna använda fynden för att utveckla bättre behandlingsmetoder, men man hoppas kunna fortsätta studera OCD och dess relation till cirkadisk rytm och soltimmar.

Behandling av OCD

Lider du av tvångstankar som hindrar dig i din vardag bör du söka hjälp, antingen på vårdcentralen eller en psykiatrisk mottagning.

Du som har tvångssyndrom kan behandlas med psykoterapi eller läkemedel. Ibland kan det också vara bra att behandlas med en kombination av båda.

1177 Vårdguiden rekommenderar att du som lider av OCD försöker vara fysiskt aktiv – motion kan nämligen dämpa de ångstframkallande känslorna och även nedstämdhet.

Källa: Science direct, 1177  Foto: IBL

Utvald läsning