Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Så ser narcissister på sina partners

16 mar, 2022 
Man kramar kvinna
Narcissister är kända för sin egoism, manipulation och dupering. Men hur ser de på sin partner – egentligen? Forskare analyserat upplevelsen hos både män och kvinnor.
Annons
7 saker som avslöjar en narcissistBrand logo
7 saker som avslöjar en narcissist

Narcissister dras ofta till partners som de ser som en trofé, alltså som är attraktiva eller har en hög status. Allra helst både delar. Först då anser de en partner vara värdig dem. Men det är sällan de agerar som att de är det.

De är nämligen också välkända för sin brist på äkta engagemang i sin partner, manipulation och dupering. Behovet av bekräftelse och uppmärksamhet gör att narcissisten ofta prioriterar sitt eget välmående på andras bekostnad. Därför haussar de gärna upp sig själva och sitt eget värde och klankar ner på andra och beskyller dem för sina problem och konflikter. De har dessutom benägenhet att vilja byta upp sig till en ännu finare trofé.

Narcissister i långa förhållanden

Men när narcissister faktiskt är i långa förhållanden – hur ser de på sin partner, och hur ändras deras syn på partnern över tid?

Annons

En studie som publicerats i Journal of Research in Personality kikar närmare på ämnet.

Först bad forskarna deltagarna att jämföra sig själva med sin partner och gradera vem som var mest attraktiv, lyckad eller kärleksfull. De fick sedan gradera både sig själva och partnern inom ett antal olika områden, såsom hur pass sociala eller intelligenta de var.

Man frågade också hur länge paren varit tillsammans för att kunna jämföra de som varit ihop länge med de som varit ihop kort tid.

Studierna fann att de med låg grad av narcissism upphöjde sin partner i början av förhållandet, däremot gjorde man det inte lika mycket om man varit ihop länge. Ett ganska vanlig beteendemönster. De med hög grad av narcissism graderade dock aldrig sin partner som mer värd.

Extra tydligt för män

I dessa studier undersökte man bara ena parten av ett förhållande. I ett tredje steg undersökte man sedan båda parter på samma sätt. Det man då såg vara att de som själva hade en hög grad av narcissism ofta hade en partner som höjde dem. De med en låg narcissistisk grad hyllades inte alls på samma sätt av sin partner. Extra tydligt var det för män.

Alltså – trots att narcissister har höga krav på sina partners och att de gärna vill ”visa upp dem”, så ser de inte på dem på ett särskilt positivt sätt.

Källa: Psychology Today

Foto: TT

Annons