Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Att vara produktiv och effektiv på jobbet är inte alltid det bästa

23 apr, 2020 
Bli mer kreativ och produktiv
Strävar du ständigt efter att vara så produktiv och effektiv som möjligt? Då kanske det är dags att skifta fokus, och istället tänka att du ska ge dig själv möjligheten att vara kreativ.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tycker du det är svårt att vara produktiv, jobba effektivt och samtidigt må riktigt bra? Det är inte så konstigt i så fall, menar antropologen, strategen och författaren Rahaf Harfoush.

– Många av oss har en naturlig strävan efter att vara så produktiva och effektiva som möjligt under vår arbetsdag. Men att fokusera på det kan vara kontraproduktivt och faktiskt skada vårt välbefinnande, säger hon i ett Ted Talk.

Fokusera på kreativitet, sluta pressa dig själv

Hon föreslår istället att vi organiserar vår dag på ett sätt som gör att vi kan fokusera på kreativitet. Kan vi göra det så kommer produktiviteten istället att flöda naturligt. Utan att du sätter så mycket press på dig själv.

– Vi är inte maskiner, och det är dags att vi slutar att jobba som att vi fungerar som en, säger hon.

Att vi strävar efter att vara produktiva tycker författaren inte är konstigt. Vi kommer från en arbetskultur där mycket har mätts i hur mycket vi gör. Hon tar fabriker som exempel. När vi jobbade i dem gick det att mäta exakt hur mycket av någonting vi kunde producera under en dag. Men idag ser inte våra arbeten ut på samma sätt. Idag krävs det ofta att vi ska vara både produktiva och kreativa på en och samma gång.

Annons

Jobbar hårt och framgång behöver inte gå hand i hand

Hon menar också att många av oss har vuxit upp med tanken att om vi bara jobbar hårt nog så blir vi framgångsrika. Men det kan också göra att vi lätt tror att om vi inte blir framgångsrika så jobbar vi helt enkelt inte tillräckligt hårt. Och då kanske vi jobbar ännu mer, jobbar längre dagar, och pushar oss själva för hårt. Fast vi egentligen vet bättre.

Så hur gör vi då för att fokusera mindre på produktivitet och mer på att bli kreativa? Forskning visar att för att bli kreativ så behöver vi låta våra tankar vandra emellanåt. Det är också nödvändigt för att vi ska utvecklas, kunna lära känna oss själva och inte minst för att vi ska hinna processa och smälta saker som händer. Vi behöver med andra ord skapa utrymme för att stressa ner och för att lyssna på oss själva.

Hitta dina förutsättningar för att vara kreativ

Att ta en promenad i skogen kan vara ett sätt, att stämma av med sig själv en stund varje morgon hur det känns i kropp och knopp just för dagen kan vara ett sätt. Meditera är ett sätt. Träning ett annat. Hur just du gör för att känna dig mer avkopplad och mer kreativ måste du komma på själv. Genom att fundera på vad som passar dig – och pröva dig fram.

Annons

Rahaf Harfoush tipsar också om att fundera över vilka perioder du är som mest kreativ och att försöka anpassa ditt arbete efter det. En del är som mest kreativa på morgonen, andra på kvällar. Det kan också handla om att man är mer kreativ i början av en vecka mot i slutet av den. Lika gärna som det kan handla om årstider – kanske får du extra energi på våren och känner dig extra kreativ då?

Försök anpassa dig till dina bästa tider, och försök att släppa tankarna på att du hela tiden måste producera och vara effektiv. Du är bra ändå, precis som du är!

LÄS MER:

Det bästa (och sämsta) du kan göra för att öka din kreativitet

Detta stressar oss mest i livet – räkna ut din stressnivå just nu!

Smarta övningen som hjälper dig att stressa ner – på bara några minuter

Annons