Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Forskare: Pratar du med ditt husdjur? Då är du intelligent

05 apr, 2017 
Prata med hunden är tecken på intelligens.
Pratar du ofta med vovven – eller kanske blommorna? Det behöver inte betyda att du är barnslig, menar forskare. Det är snarare ett tecken på din intelligens.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När små barn pratar med sina dockor och gosedjur tycker vi att det är gulligt och skyldigt – men om vuxna gjorde det skulle det snarare kännas lite underligt och obekvämt.

Däremot är vi många som pratar med våra djur, växter eller till och med bilen. Och det, menar forskare, är ett tecken på social intelligens.

Läs också: Hundar har stenkoll på hur vi mår

Att vi antromorfiserar (tillskriver saker/djur mänskliga attribut) beror på vår unika förmåga att identifiera och hitta ansikten. Nicholas Epley, beteendevetare och expert på antromorfism, menar att antromorfiserandet historiskt ansetts fånigt och barnsligt, trots att det är en biprodukt från att vi blev så unikt intelligenta på den här planeten.

Vi antromorfiserar på grund av tre saker: 1. Vi kan se ansikten överallt. 2. Vi tillskriver objekt mänskliga tankar och känslor och 3. Vi associerar oförutsägbarhet med mänsklighet. Därför har vi alltså större sannolikhet att börja prata med objekt och djur när de inte betett sig som vi tänkt oss.

Annons

Läs också: Saker din katt eller hund inte ska äta

Dessa tre saker är unika för människor.

Det vanligaste tecknet på antromorfism är att vi ger mänskliga namn till saker och djur, och det ihop med att vi pratar med dem är alltså ett tecken på intelligens. Tänk på det nästa gång du kommer på dig själv med att filosofera med katten vid frukosten.

Källa: Daily mail

Foto: Thinkstock

 

Hundtränaren: Sluta genast att curla din hund!

Sluta curla din hund!

Läs också: Hundtränaren: Sluta genast att curla din hund!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons