Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Stina Wollter ger sina bästa råd till alla som tvivlar på sig själva

28 jun, 2017 
Joel Linde
Stina Wollter var dagens sommargäst i Gomorron Sverige, och där pratade hon om hur hon vågade komma ut och visa sig precis som hon är, samtidigt som hon ger sina bästa råd till andra som känner sig missnöjda med sig själva på grund av sin kropp.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Konstnären och kroppspositivisten Stina Wollter var dagens sommargäst i Gomorron Sverige i SVT. Stina har blivit oerhört populär i sociala medier tack vare sina ohämmade och härliga filmer och bilder där hon har bestämt sig för att endast vara sig själv. Och hon gör det för både sig själv, men också alla som hon tror kan må bra av det.

”Det behövs mer såna trix för att avdramatisera något som jag till exempel får mail från 11-åriga flickor om, som skriver att de vill dö för att deras lår möts eller för att deras mage rör sig eller något.”

Stina Wollter säger att det är väldigt många som är rädda för att våga vara starka, att våga gå emot det man tror är normen av rädsla för att bli ensam och utfryst, men att hennes erfarenhet är att det är tvärt om.

Annons

Läs också: Stina Wollter: ”Jag har alltid känt mig äcklig”

”Om du går ut och ställer dig nästan naken på det där fältet, rädslans fält, och säger ‘jag orkar inte vara rädd längre, nu är jag här’, då kommer de, hur många som helst”, säger hon, och liknar det vid en anstormning i en gammal krigsfilm då alla sluter upp som kring ett gemensamt kall.

”De är hur många som helst som säger ‘Jag är också trött på det här. Kan vi fan leva litegranna, i stället för att stirra på fel saker’, säger hon.

Stina Wollter har sett kroppshets och hur den skadat människor på nära håll. Hennes syster fick anorexia när Stina var 10 år gammal, men hon tycker ändå att det är en mer obarmhärtig tid i dag på vissa sätt.

Annons

”Den stora sorgen i dag är ju att dömandet, kategoriserandet och hur vi ser på varandra utifrån utseende gör att barn mobbar varandra, föräldrar mobbar barn. På grund av att bildflödet är så mycket rikare, tempot gör att folk säger ‘du är ful, du är äcklig, du är gammal – tillvaron har blivit Tinder på något sätt'”, säger hon och refererar till den populära dejtingappen där man visar intresse genom att dra bilder på folk åt höger eller vänster.

Läs också: Let’s dance 2017: Stina Wollters ilska mot hånet

För att våga släppa rädslan för andras dömande blickar krävs främst en sak, säger Stina Wollter, och det är att inse att allt är en konstruktion som vi själva kan bygga om.

”Vi är inte skapta för att hata på varandra för att armen dallrar eller något sånt, det är en konstruktion. Om du vill bota dig själv och dina barn så ska du snacka om att det är hittepå. Det är någon som tjänar jättemycket pengar på att du tycker att du är äcklig och måste göras om. Vi måste bli mycket mer medvetna om hur vi talar inför våra barn, till exempel.”

Läs också: Stina Wollter – 7 saker vi älskar med henne

Hennes bästa råd till dem som skriver till henne att de inte tycker om, eller till och med hatar, sig själva, är detta:

”Börja med att ställa dig frågan om du vill gå till sängs med en fiende varje kväll. Är den du? Ska du verkligen, i det här korta livet, kriga mot dig själv? Ett krig som inte ens är ditt. För inte det kriget!”

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons