Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

4 varningsflaggor att hålla koll på i annonser när du söker jobb

17 jan, 2022 
kvinna söker jobb
Att söka jobba kan vara både tidskrävande och svårt. Här är några varningsflaggor att hålla utkik efter, för att undvika hamna på fel plats.
Annons
Här är de viktigaste egenskaperna att framhäva när du söker jobbBrand logo
Här är de viktigaste egenskaperna att framhäva när du söker jobb

Att söka jobb kan vara både svårt och tidskrävande. Ofta lägger man allt fokus på att försöka sälja in sig själv till företaget som anställer genom att skriva lockande ansökningar och visa sig från sin allra bästa sida.

Men det är ju inte bara du som ska sälja in dig till företaget. De ska ju också kunna visa att det är en bra arbetsplats att jobba på. Varför de skulle vara en bra arbetsgivare till dig.

Lägg tid på rätt saker när du söker jobb

Det man är ute efter, för att det ska bli bra i längden, är förstås en perfekt matchning. Ett bra företag som just du trivs med att vara på och kommer till din rätt.

Så när du ska söka ett jobb är det viktigt att lägga tid på rätt saker. Något du vill undvika är att söka jobb där man redan i arbetsbeskrivningen kan ana att det inte blir bra.

Annons

Varningsflaggor att hålla koll på i annonser

Rekryteraren Maddy Nguey tipsar Well+Good om saker som man kan se som varningsflaggor i en arbetsbeskrivning. Här är några av dem.

Kraven är för många

Om listan på alla krav du ska möta är för lång kan det handla om att företaget helgarderar sig och inte riktigt har bestämt vad tjänsten ska gå ut på.

Eller att det kommer att vara så mycket som ingår i rollen att du inte får en chans att leva upp till det.

All fokus är på kunskaper

Om det bara handlar om kvalifikationer och vad du ska kunna göra, och man inte alls tar upp något om personlighet, kan det handla om en tjänst där det kan vara svårt att hitta utrymme för kreativitet och utveckling.

Risken är att det handlar mest om att bli en kugge i ett maskineri. Att man är lätt utbytbar och det spelar kanske ingen större roll vem man är. Håll koll efter utvecklingspotential.

Titel och arbetsuppgifter matchar inte

Ibland använder arbetsgivare titlar för att locka till sig arbetssökande. Men läser man rollbeskrivningen noga så är det inte säkert att det matchar.

Det kan till exempel göra att du snart känner dig missnöjd på jobbet då det inte går ut på det du trott när du sökte.

Rekryteringsprocessen är lite väl krånglig

Om du behöver gå igenom alldeles för många steg i rekryteringsprocessen och bevisa dig om och om igen så kan det vara ett tecken på att det är ett företag där du faktiskt även i fortsättningen kommer behöva bevisa dig om och om igen. Relationen kan bli lite ensidig.

Källa: Well+Good Foto: TT

Annons