Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Social talang på 3 minuter - så gör du!

30 aug, 2013 
Omtyckt och älskad av alla, vem vill inte bli det? Med smarta knep kan du enkelt vinna sociala poäng, både bland nya och befintliga bekantskaper. Här är tipsen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ibland säger det bara ”klick” och personkemin sitter direkt, andra gånger går det trögare – och i vissa fall tar det stopp direkt. Men det finns några enkla knep som hjälper dig överlista första intryckets kraft, menar Larry Young, beteendeforskare och författare till boken The Chemistry Between Us: Love, Sex and the Science of Attraction.

– Med små medel kan du stimulera produktionen av må bra-hormonerna dopamin och oxytocin, som i sin tur är kopplade till känslor som tillit och får oss att känna band till andra personer, säger han till tidningen Womens Health.

Ögonkontakt

Att titta någon i ögonen är en viktig markering. Gesten är nödvändig för att ni ska känna samhörighet och få riktig kontakt, ett knep som kan användas både vid flirt och förhandling!

– När du får ögonkontakt med någon aktiveras en rad signaler i personens hjärna som automatiskt skapar en känsla av samhörighet, tipsar Leil Lowndes, författare till boken How to Create Chemistry with Anyone, till samma källa.

Annons

Men överdrivet stirrande ger motsatt effekt. 30 sekunder är lagom, sedan måste bådas blickar vila för att smälta och bearbeta intrycken.

Fint att härmas!

Sättet vi talar på signalerar också vilken grupp vi tillhör. Egna uttryck och fraser skapas snabbt i nya gruppkonstellationer, och här har du en genväg in i gemenskapen genom att härmas! Det gäller givetvis att göra det smart, att repetera hela meningar som ett komplett eko ger snarare ett märkligt intryck. Lyssna efter nyckelord, säger din chef ”kopieringsmaskin” istället för ”kopiator” så kan du enkelt vinna poäng genom att göra samma sak.

– Att höra sina egna ord komma ut genom munnen på någon annan öppnar upp för en rad omedvetna kopplingar. Personen tror genast att ni delar både värderingar, intressen och attityd, tipsar Lowndes.

Missa inte: Så enkelt gör du social succé på festen!

Kolla kroppsspråket

Ett vanligt trick bland terapeuter med mottagning för patienter är att härma klienternas kroppsspråk. Den lilla gesten får besökaren att slappna av och känna sig hemma. Det här fungerar i alla sammanhang, om du snabbt få nya vänner på festen, komma chefen in på livet eller att en flirt ska utvecklas till något större. Men även här gäller det att härmas så det inte syns. Att kopiera två av fem förändrade kroppsställningar är en bra tumregel.

Annons

Tips: Så vässar du din sociala kompetens

Beröring belönar

Beröring är det snabbaste sättet att frigöra dopamin och oxytocin, hormoner som skapar omedelbara tillitsband. Personer med höga nivåer av hormonerna var mer samarbetsvilliga och hade större benägenhet att låna ut pengar till främlingar, visar en tidigare studie publicerad i tidskriften PLOS ONE. Men koncentrera beröringen till skuldra eller rygg – och var lätt och snabb på handen. Annars kan signalerna tolkas fel.

Bli en mingelmästare – fler tips:

Så botar du din blyghet – tre bra tips!

Så blir du en social superstjärna

4 steg: Så blir du av med talskräcken

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

Annons