Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

10 sämsta meningarna att inleda ett samtal med

27 aug, 2021 
kvinnor har ett samtal
Det finns meningar som snarare gör att den vi pratar med sluter sig helt än vill prata vidare. Som "Du, vi måste prata" eller "Ta inte illa upp nu men …". Här är tio meningar du kanske vill undvika att inleda samtal med?
Annons
Så blir du ett socialt geniBrand logo
Så blir du ett socialt geni

Tänk dig att du träffar någon du bryr dig om och personen börjar med att säga ”Vi måste prata …”.

Vad får du för känsla i kroppen?

Troligen reagerar du som de flesta andra skulle göra med att fundera på vad det ska komma för dåliga nyheter eller kanske får du till och med lite ont i magen och blir nervös?

Vad du förmodligen inte blir är i alla fall speciellt mottaglig för vad personen säger efter den inledande meningen. Istället kanske du sluter dig och börjar gå in i dig själv och dina egna tankar, som nu lätt rusar iväg.

10 meningar som ger en dålig start på konversationen

Psykologen och professorn Gina Barecca menar till och med att den här meningen, och flera andra, är en perfekt inledning på en konversation om man vill skrämma den som lyssnar – så hen börjar svettas och snabbt får högre puls.

Annons

Speciellt om du säger dem med en röst som du använder när du vill säga något i förtroende, beskriver Barecca hos Psychology Today.

Här är tio av de sämsta meningarna att inleda ett samtal med, enligt henne:

  1. ”Vi måste prata …”
  2. ”Sitter du ner?”
  3. ”Om jag skulle säga vad jag tycker …”
  4. ”Ta inte illa upp men …”
  5. ”Det är något du borde veta …”
  6. ”Du kommer inte gilla det här, men …”
  7. ”Jag är bara ärlig nu …”
  8. ”Jag är den enda som vågar säga vad alla egentligen tycker …”
  9. ”Med all respekt …”
  10. ”Jag borde inte berätta det här men …”

Så tar du tillbaka kontrollen om du är mottagare

Barecca menar att meningar som ”jag borde egentligen inte berätta det här för dig …” och ”ta inte illa upp nu men …” gör att den som uttalar meningarna hamnar i en kontroll-position, medan den som får höra dem hamnar i underläge.

Och att det här inte är något som riktiga vänner utsätter en för. De här meningarna kan alltså vara sårande, användas som maktkamp och få mottagaren att sluta sig helt.

Vill man som mottagare ta kontroll över situationen så tipsar psykologen om att man säger något i stil med ”Nu gör du mig nervös, kan vi gå rakt på sak istället?”

Källa: Psychology Today Foto: TT

Annons