Sakerna du aldrig ska göra om du vill vara lycklig

Räcker det inte bara med att ”tänka positivt” för att du ska känna dig gladare? Har du testat de vanliga rekommendationerna om att minska på sockret och sova mer? Kanske är det andra saker i ditt liv som ligger bakom, saker du gör i din vardag som läggs på din negativa hög.

Här listar vi, med hjälp av Prevention, sex saker som naturligt lyckliga människor aldrig gör.

 

1. De kollar inte Facebook (så ofta)

Om du tänker tillbaka på de lyckligaste minnena i ditt liv – involverar något av de dig som kollar på sociala medier? Inte så troligt. Lyckliga människor är duktiga på att leva i nuet och däret. En nyligen gjord studie från Happiness Research Institute visade till exempel att Facebook-användare i genomsnitt är 39 procent mindre lyckliga än ickeanvändare.

Att lära sig att vara i bekväm i att göra ingenting (istället för att kolla sociala medier så fort du har en hand ledig) är mycket bättre för humöret och på så sätt kan du undvika onödig stress.

 

2. De bortprioriterar inte raster

Med ett hektiskt schema är det lätt att känna sig stressad redan innan dagen har börjat. Folk som är lyckliga är bra på att svara nej när de inte hinner något, istället för att försöka klämma in mer på mindre tid. De vet att kvaliteten blir lidande.

Hinner du inte ta en rast så ta åtminstone några minuter för att fokusera på din andning – ditt bästa redskap för att stressa ner på kort tid.

 

3. De umgås inte med energitjuvar

För det mesta kan du styra över vilka du umgås med, men det kan ändå gå överstyr. Börjar polaren gräva sin negativa grop djupare eller drunkna alltmer i självömkan? Byt samtalsämne, ursäkta dig själv från konversationen. Andras lycka ska inte vara beroende av dig.

Det kan kännas otroligt skönt att klaga där och då – men på lång sikt riskerar vännens deppighet att dra ner dig i negativiteten också, förutom att det kan sätta spår på er relation. Och vännen kommer inte att bli gladare för att du också är ledsen.

Hur vet jag om jag är lycklig? Här är svaret

 

4. De tror inte att någon vill dem illa

När något går fel eller när något överraskande händer, har positiva personer förmågan att tänka ”Oj, varför hände det här?” istället för att bli arga, irriterade eller ta det som en personlig förolämpning. Till och med när någon är elak mot dem kan lyckliga personer tänka att det kanske har hänt den elake något, eller att något annat ligger bakom beteendet. Vissa människor har det i personligheten att vara positiva, men vi andra kan få jobba på det!

 

5. De jämför sig inte med andra

Återigen en känga mot Facebook och sociala medier, där vi ständigt blir utsatta för andras lycka, hur osann och överdriven den än må vara. Testa istället att omvärdera det du ser. Vattnet på väninnans semesterbild må vara turkost – men det kanske är svinkallt? Eller kanske innebär grannens nya bil att han inte har råd att renovera köket nu? Och glöm för all del inte att uppskatta det du själv faktiskt har!

 

6. De är glada för andras skull

Hur reagerar du när någon vinner högsta vinsten på Lotto? ”Grattis, gud var roligt för henne!” Borde det låta. Olyckliga människor lever i en värld där lycka måste sparas på, medan lyckliga lever i en där de kan dela med sig.

Att vara glad för någon annan gör inte dig mindre glad, snarare tvärtom. Och det betyder inte heller att du själv aldrig kommer få uppleva lyckan.

 

8 saker som gör dig lycklig på riktigt

Bli lycklig på riktigt