Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Så slipper du jobbångest efter semestern

04 aug, 2014 
Känns det tungt att gå tillbaka till jobbet efter semesterveckorna? Här är fem tankeknep som får dig att se det positiva med vardagens rutiner!
Annons

 1 – Hitta rätt inställning

Det bästa är att acceptera att vardagen är här igen – det är ju faktiskt inte så mycket att göra åt.

– Ofta är det inte vardagen det är fel på, utan vår inställning till den, säger livsstilscoachen Christine Otterstad till norska tidningen kk.no.

Det är härligt med semester, men att vara ledig varje dag hade troligtvis inte varit så kul i längden.

2 – Uppskatta rutinerna!

– Vår kropp älskar att koppla av, men den gillar också rutiner och struktur, säger Christine Otterstad.

De allra flesta mår bäst av att ha fasta rutiner. Under semestern vill vi ofta hinna göra och se så mycket som möjligt. Nu slipper du fundera över vädret och kan hålla dig till din vanliga veckoplan vad gäller mat, träning och aktiviteter.

3 – Behåll semestervanorna

Ångest efter semestern kan bero på att du är trött på ditt vardagliga liv. Försök i så fall att hålla fast vid några av dina semestervanor. Kanske vill du leva ett enklare liv med färre aktiviteter inbokade i kalendern (eller tvärtom – fler!), träffa vänner och familj oftare, använda internet och mobiltelefonen mindre eller vara mer ute i naturen?

Annons

4 – Se hösten som en nystart

Efter semestern har vi ofta massor av energi och inspiration. Kickstarta hösten med en ny träningsform eller börja på en kvällskurs i matlagning, språk, eller dans. Är du riktigt less på jobbet? Ta tillfället i akt och börja söka efter ett nytt!

5 – Börja planera nästa semester!

Det bästa sättet att komma över sin vardagsångest är att ha något nytt att se fram emot. Att längta efter och planera en resa kan vara lika roligt som själva semestern. Börja därför planera din nästa ledighet redan nu, även om det är långt kvar. När man har ett mål att sträva efter känns det ínte lika jobbigt att gå till arbetet.

 

Källor: kk.no, expressen.se

 

Har du en eller flera semesterveckor kvar? Här är avslappningstipsen som hjälper dig njuta av semestern och komma tillbaka till jobbet utvilad:

Semesterstress? Så slappnar du av!

Var femte svensk känner sig inte utvilad efter semestern, och över hälften jobbar under sin ledighet, visar en ny undersökning. MåBra:s Leila Söderholm tipsar om en skön avslappningsövning som hjälper dig att varva ner.

Läs mer: Semesterstress? Så slappnar du av!

 

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

 

Annons