Så släpper du kontrollen i sommar - 3 tips

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

”I sommar ska jag bara slappna av och släppa allt”. Känner du igen tänket? Men hur lätt är det egentligen att släppa kontrollen?

Emma Pihl har skrivit boken ”Let go! Bli fri från ditt kontrollbehov”. Där skriver hon om hur du kan hantera en vardag som inte är den andra lik under semestern. Här är hennes tre bästa tips:

1) Sommaren och ledighet innebär utrymme för spontanitet, oanade regnskurar och mat- och sovrutiner som är långt från vardagen. För att kunna njuta av det behöver du kontrollera din inställning och dina tankar om det som händer, snarare än att försöka kontrollera omgivningen och andra människor.

2) Samla på överraskningar och tillfällen som inte blir som du har tänkt dig. Njut av dem, glädjs åt dem istället för att motarbeta och försök att undvika dem. Överraska dig själv med att agera annorlunda mot vad du hade tänkt dig, var flexibel och låt lust, humör och väder styra snarare än regida sommarplaneringar.

3) Förstå vad kontrollen kommer ifrån. Vi människor är vanemänniskor. Vi känner trygghet av att känna igen oss, vilket innebär att personer med kontrollbehov försöker upprätthålla kontroll genom att göra samma beteende som tidigare fungerat bra. För att bli friare behöver du ta kontroll över kontrollen – det vill säga kunna välja när du vill ha kontroll eller släppa den.

Av Anna Eriksson


Redaktionens tips
Dela på: