Forskare: Nej, kontorslandskap gynnar INTE arbetet – eller hälsan

Öppet kontorslandskap gynnar inte arbetsmiljön.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Idag är det många företag som jobbar i så kallade öppna kontorslandskap, och ynnesten att gå sitta i ett eget rum tillhör ofta bara de högsta cheferna.

Allt fler går nu även över till så kallade "aktivitetsbaserade arbetsplatser" (ABW) eller flexkontor – vilket innebär att ingen har en fast plats, utan var du får sitta beror på vad och vem du ska jobba med för dagen.

Företag menar att den här typen av modern arbetsform gynnar arbetarnas kreativitet, interaktion och social gemenskap – men studier har visat, och fortsätter att visa, motsatsen.

Ny studie om arbetsmiljön i kontorslandskap

Hanne Berthelsen, docent vid Malmö universitet, har tillsammans med professor Tuija Muhonen nyligen publicerat en vetenskaplig artikel om aktivitetsbaserade kontors påverkan på arbetsmiljön.

– Vår studie utmanar föreställningen att ABW är kostnadseffektivt, men också om det verkligen stimulerar kreativitet och sociala relationer, säger Hanne Berthelsen i ett pressmeddelande.

De har gjort en intervjustudie, som är en uppföljning av en tidigare enkätundersökning gjord 2018 bland medarbetarna på Niagara, ett av Malmö universitets hus. Undersökningen visade att anställda trivdes sämre med sitt jobb efter att aktivitetsbaserade arbetsplatser införts. Fler valde dessutom att jobba hemifrån.

– Ökat hemarbete i sig gjorde att den psykosociala arbetsmiljön blev sämre. Man förväntar sig att spara pengar och vill ladda det med positiva värderingar som att man vill främja samarbete, kreativitet och interaktivitet. Men det finns egentligen inga belägg för detta i forskningen, säger Tuija Muhonen.

Lättare störda, jobbar mer hemifrån, pratar mindre

Deltagarna som intervjuats medgav bland annat att man inte kände att man kunde kontrollera faktorer som ljus, ljud, ventilation eller temperatur på kontoret, och att det var svårare att komma undan störningsmoment från omgivningen.

Störande ljud kan enligt hjärnforskaren Katarina Gospic sänka prestationen med 66 procent – och studier visar att det tar oss 25 minuter att återgå till vad vi höll på med innan vi blev störda.

Ett av de vanliga argumenten för öppna kontorslandskap är att det ska vara lättare att samtala och föra öppna dialoger medarbetare emellan. Men flera studier har visat att effekten ofta blir den motsatta: Fler medarbetare mejlar eller chattar med varandra för att inte störa alla omkring. Fler kände även behov av att boka möten och mötesrum för att kunna diskutera även enklare frågor, särskilt om kollegan man behöver diskutera med inte är på plats.

Corona – virus sprids på kontoret

Att jobba i öppet kontorslandskap kan även påverka den fysiska hälsan. Vi har tidigare skrivit om en dansk studie som visade att personer med enskilt kontor i genomsnitt har 5 sjukdagar per år – medan de som sitter i öppet kontorslandskap är hemma sjuka 7-8 dagar om året.

Nu, i pandemin med coronaviruset, har frågan blivit hetare än någonsin och Folkhälsomyndigheten ber alla som kan jobba hemifrån att göra det, samt att arbetsgivare ska underlätta för anställda att göra det.

– Redan innan pandemin visade flertalet studier på ökad smittspridning i öppna kontorsmiljöer med mer självrapporterad ohälsa, och fler sjukskrivningar jämfört med traditionella kontorsmiljöer, säger Tuija Muhonen.

En undersökning som utfördes i januari 2020 bland 2037 kontorsarbetare visade till exempel att 42 procent i aktivitetsbaserade kontor och 39 procent i kontorslandskap svarar ja på frågan om de smittats av kollegor, jämfört med 29 procent som har eget rum.

och visst kan du ställa krav på din arbetsgivare under pandemin, men i framtiden kanske vi behöver ha smittspridning som en faktor att ta hänsyn till när vi planerar och bygger nya kontorslokaler.

Källa: Malmö Universitet, Dagens Samhälle Foto: TT

...

Läs mer:

Experten: Så tacklar du mardröms-kollegan

Här är Sveriges minst stressiga yrke

Så smutsigt är det på jobbet

Redaktionens tips
Dela på: