Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Så lite påverkar självkontroll om du går ner i vikt

09 dec, 2016 
Det är en myt ave man måste ha självkontroll.
Får du massiva skuldkänslor när du tar den där kakan fast inte borde? Sluta med det. Forskare har kommit fram till att självkontroll är en överskattad egenskap som inte hjälper i långa loppet.
Annons

”Självkontroll” är ett ord vi snabbt får lära oss är något positivt, kopplat till mental styrka. Inte minst när det handlar om hälsosamt leverne och vikt. Att inte ta en bit tårta när alla andra på jobbet gör det, eller att lämna halva chokladkakan till nästa helg.

Och när frestelsen ändå vinner över självkontrollen – då ska vi skämmas. Synd då att vi människor är så fruktansvärt dåliga på att motstå just frestelser!

– Ansträngande återhållsamhet är överhypad, säger psykologen Kentaros Fujita vid Ohio State University. Och fler psykologer och forskare håller med honom.

Studier har visat att det är helt meningslöst att försöka lära människor att motstå frestelser. Och dessa studier kan ha stor betydelse för oss! Det innebär bland annat att vi kan slänga skuldkänslorna i soptunnan och istället fokusera på att lösa problemet med fetma en gång för alla.

En nyligen utförd enkät i USA visar att 75 procent av amerikanerna tycker att brist på viljestyrka är det största problemet med att  gå ner i vikt. Detta trots att den övergripande åsikten hos forskare är att fetmarkrisen ligger på en grund av faktorer som gener och mat i omgivningen – och viktigast av allt INTE på grund av brist på viljestyrka.

Annons

Läs också: Bli av med sötsuget – besegra begäret

Den största bluffen är kanske att vi ser personer med stark självkontroll som starka människor över lag, det får liksom en högre status. Men sanningen är att de personer som aldrig faller för frestelser är de som aldrig behöver kämpa.

Det visar en tysk studie från 2011, där en grupp på över 200 personer följdes under en vecka och ständigt fick svara på frågor om frestelser de mötte i vardagen. Där visade resultatet att de som ansåg sig ha bra självkontroll egentligen var samma personer som aldrig kände sig frestade.

"Varför blir jag sugen på sötsaker när jag redan är mätt?" undrar en läsare.

Senare gjordes en liknande studie vid McGill University i Kanada i en vecka. Tanken där var att självkontroll också borde leda till bättre resultat i det man anstränger sig för. Men så var inte fallet. De som hade bäst disciplin var inte alls de som hade bäst resultat i slutet av terminen. Bäst var istället de som inte behövde ha disciplin, som inte möttes av frestelser.

Annons

Studien visade dessutom att de som ansträngde sig mest kände sig mer utmattade vid terminens slut. Så inte nog med att de inte nådde sina mål – det förlorade mest energi på att försöka.

Läs också: 10 sätt att slippa sug efter sötsaker och skräpmat

 

Så vad är det för människor som aldrig frestas?

Och framför allt: Vad kan vi andra lära oss av dem?

1. De tycker faktiskt om det vi andra drar oss för: att träna, äta nyttigt, plugga etc.

Det är lättare att uppnå ”jag vill”-mål än ”jag borde”-mål. Ett mål man vill uppnå är lättare att ta sig till utan att frestas av något vid sidan av, så det känns inte lika svårt.

2. De har goda vanor från början: De tränar, äter nyttigt och pluggar hårt.

Personer som uppfattas ha bra självkontroll har ofta redan goda vanor, och när något blir en vana är det lättare att se till att det blir av. Det handlar om sättet de strukturerar sina liv, de gör så att frestelserna inte får möjlighet att ta över. Bara en sån sak som att ställa väckarklockan på andra sidan sängen så att du MÅSTE gå upp eller åtminstone röra på dig, kan göra skillnad.

Annons

3. De har det bara i sig…

Hur vi reagerar på frestelser styrs till stor del av våra gener. Vissa är hungrigare än andra. Vissa är beroendepersonligheter och har svårt att hålla sig från att äta, shoppa eller spela.

Personer som har med medvetenhet (även det ett personlighetsdrag som styrs av gener) har visat sig ha bättre förmåga att motstå frestelser.

4. De har det bra ställt

Tester som har gjort på barn som får godis visar att barn som lever i svåra eller fattiga förhållanden har svårare att motstå sötsakerna.

Det finns belägg för detta, eftersom människor i fattigdom har en tendens att välja direkta belöningar framför långsiktiga belöningar. Detta tros vara för att framtiden ser mer oviss ut för de här individerna.

 

Kanske är det så att vi istället för att motstå kakan framför oss behöver lära oss att aldrig utsättas för kakan?

Forskarna är nu ännu mer motiverade att hitta nya lösningar som kan fungera bättre än självkontroll.

– Det är spännande eftersom vi kan vara nära ett genombrott mot helt nya strategier och lösningar som vi aldrig tidigare tänkt på, säger Brian Galla, psykolog vid University of Pittsburgh.

Vi följer den nya forskningen med spänning, och hoppas att självkontrollens status som framgångens varumärke snart är ett minne blott!

Källa: Vox Science & Health

Foto: Shutterstock

 

Så sätter du stopp för sötsuget – 3 tips

Övervinn sötsuget

Läs också: Så sätter du stopp för sötsuget – 3 tips

Annons