Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Så hittar du drivkraften – mentorns bästa tips!

19 sep, 2016 
Inspiratören Elisabeth Wallin hjälper dig att få upp farten och glädjen i vardagen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ibland är det svårt att hitta drivkraften. Men det finns en massa du kan göra för att locka fram den, menar Elisabeth Wahlin som är en populär inspirationsföreläsare.

mentorn

Vad är egentligen drivkraft?

Det är bränslet som gör att man omsätter en tanke till handling. Vi människor har olika drivkrafter, som att hjälpa andra, att få bestämma eller leda, analysera, ge trygghet eller att tänka nytt. Och när man tror på något riktigt mycket kommer lusten att genomföra det. Det känns som om allt är möjligt.

Vad gör man om man tappat sitt driv?

Då behöver man göra något som ger en energi. Exakt vad varierar förstås olika personer emellan, det kan vara alltifrån att plantera, ta en ridtur, sjunga i kör eller dansa. Att gå ut i naturen hjälper ofta. Jag har lärt mig av min son, som har adhd, att fokusera på det som faktiskt fungerar. På så sätt ger man inte så mycket energi till det som inte fungerar och slipper känna sig misslyckad. Då får man också mer positiv energi, och större drivkraft.

Annons

Kan du ge något mer exempel?

Absolut, ett annat knep är att påminna sig själv om höjdpunkter man haft i livet. Att gå tillbaka till de tillfällen då man var på rätt spår och hade fullt med energi och motivation. Och ställa sig frågan: Hur gjorde jag då? Själv brukar jag tänka på första gången jag föreläste. Har nog aldrig varit så nervös. När det var dags uppbådade jag allt jag hade av känsla, kunskap och närvaro. Efteråt reste sig hela publiken upp och applåderade! Det minnet tar jag fram när jag känner mig svag och kraftlös. Jag samlar på positiva kommentarer också, i en bok – som jag tar fram när jag behöver peppning.

Hur gör du när du tappar din kraft?

Jag lyssnar på musik, som jag tidigare har kopplat till en positiv känsla. Försöker också hålla igång fysiskt, eftersom motion ger mer energi och högre motivation. En annan sak jag medvetet gör är att ta kontakt med människor som gör mig gott och som jag vet kommer att boosta mig med ny energi. Jag samlar på positiva kommentarer också. Allt fantastiskt som människor sagt till mig genom åren har jag skrivit ner i en bok, och tar fram när det är dags att peppa mig själv

Av Anne Haavisto

FOTO: MARIA LINDVALL

Annons