Så får du andra att göra som du vill – knepen som funkar!

Vissa människor har större inflytande på folk runtomkring dem än vad andra har, och det handlar inte om tillfälligheter. Här är några sociala knep du kan använda för att få mer inflytande över folk.

1. Visa tacksamhet på ”rätt” sätt

Om du hjälper någon och den personen tackar dig öppnas en möjlighet för dig att påverka den personen. Antingen kan du säga något i stil med ”självklart”, eller också säger du ”självklart, det är det som vänner är till för”. Väljer du det sistnämnda är det sannolikt att den personen känner att den förväntas hjälpa dig tillbaka.

2. Var en kameleont

Vissa människor är duktiga på att smälta in, vart de än kommer. Genom att diskret imitera och ta efter kroppsspråk och sätt att prata kan du vinna sympatier hos människor på ett undermedvetet sätt, vilket kan ge dig fördelar i livet.

3. Snacka fort

Forskning visar att vi är mer benägna att hålla med om något vi egentligen motsätter oss om någon presenterar argumenten tillräckligt fort. På så sätt har vi inte tid att ta in och processera vad vi egentligen tycker.

4. Fokusera på fördelarna

Om du förhandlar om något vill du framhäva vad den personen tjänar på att hjälpa dig, eller köpa något av dig, till exempel. I stället för att säga ”jag vill ha 10 000 för bilen” säger du alltså ”du får bilen för 10 000”.

5. Omformulera

Genom att formulera något på ett ovanligt sätt – till exempel presentera ett pris i ören i stället för i kronor – kan du ta någon på sängen, eftersom deras intränade impulser att säga nej sätts ur spel. På så sätt kan du få folk att se saker på ett sätt som gynnar dig.

6. Välj miljö efter situation

Studier har visat att människor är mer benägna att bli mer giriga om de befinner sig i ett rum med lyxig inredning, i stället för i ett mer neutralt rum. Om du ska köpslå med någon kan det därför vara smart att välja en neutral miljö.

7. Ha tajming

Om du vill be någon om hjälp eller en tjänst kan det vara en bra idé att planera när du ska göra det. Det mest sannolika är att personen inte är lika på hugget och nära sina rationella tankar senare på dagen, vilket kan erbjuda en lucka för dig att få lite hjälp från en mer medgörlig person.

 

Källa: Business insider

Utvald läsning