Så blir du kompis med stressen - 3 tips!

För att få tid till återhämtning behöver du välja bland måstena och prioritera saker som får dig att må bra. Här ger leg psykolog Kerstin Jeding en kortversion av en metod som Stressmottagningen använder för att hjälpa sönderstressade människor att prioritera – och få tid över.

Metoden bygger på ACT, Acceptance and Commitment Therapy. Lär dig mer om effektiv stresshantering och ta del av fler verktyg i vår populära nystarsbilaga som medföljer MåBra nr 2!

Bli kompis med stresskänslan

Vi tål våra känslor – vi är inte konstruerade för ett liv i välmående. Även att vara stressad, och att känna ångest över det, är en del av livet. Om vi försöker lösa problemet leder det lätt till nya, jobbiga tankar som ger obehagliga känslor. Gör i stället så här: Acceptera i stället att du just nu känner dig stressad, var närvarande i nuet och låt känslan finnas där utan att försöka bli av med den. Det är inte farligt.

Var försiktig med listorna

Listor kan vara bra, men kan också missbrukas. För en del blir de en del av ett stressbeteende – man blir stressad om man inte skrivit sina listor hela tiden. Gör i stället så här: Välj en lugn stund och sätt dig med ett tomt papper. Skriv ner allt du tycker att du behöver göra och gradera i prioritetsordning. Undvik sedan att göra fler listor.

Strunta i sömnbristen

Det är lätt att bli stressad av rapporter som berättar hur mycket man måste sova. I själva verket sover vi mindre ibland och mer ibland, så försök att inte oroa dig. Gör i stället så här: Acceptera att du har en period med sämre sömn. Kompensera genom att göra annat som är bra för din hälsa – som att äta hälsosamt och motionera mera.

BILD: Thinkstock