Rekordmånga svenskar sjukskrivna av utmattning – sexdubbelt antal sedan 2010

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

I februari i år var 36 552 svenskar sjukskrivna för anpassningsstörningar och reaktion på svår stress enligt Försäkringskassans statistik. Siffrorna för sju år sedan var betydligt lägre, då var det 6237 svenskar som var sjukskrivna av samma anledning.

Det är en rejäl ökning som beror på arbetsrelaterad stress och att de drabbade går tillbaka till samma arbetssituation för fort, menar Marie Åsberg, senior professor i psykiatri vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Karolinska institutet.

– Att den stora ökningen nu har att göra med arbetsrelaterad stress är jag helt säker på och det finns det bra belägg för det forskningsmässigt. De som går i väggen är de som är mest ambitiösa, de som ställer upp mest för andra och som inte kan gå hem förrän jobbet är klart, säger Marie Åsberg till Expressen.

Marie Åsberg säger att det handlar om att kvinnors arbetsbörda generellt är större eftersom de inte bara har ett jobb utan även har hand om mer arbete i hemmet. Dessutom tar kvinnor i regel med sig jobbet hem efter arbetsdagens slut.

Läs också: 15 tidiga tecken på utbrändhet eller depression

Trots den enorma ökningen av utmattningssjuka tror psykiatriprofessor Marie Åsberg att det finns ett stort mörkertal.

– När det blir så här väldigt dramatiska uppgångar har Försäkringskassan skärpt sina rutiner, vilket gör att det blir svårare att vara sjukskriven under längre tid. Många går ner på egen bekostnad i arbetstid och det märker inte Försäkringskassan, för då betalar man själv.

I landstinget för Stockholms län har man tagit de alarmerande siffrorna på allvar. Psykiatriska kliniken vid Ersta sjukhus som är helt inriktad på vård av sjukvårdspersonal bedriver just nu en kartläggning av stressrelaterad psykisk ohälsa inom skrået.

Alexander Wilczek, verksamhetschef för specialpsykiatrin på Ersta sjukhus och ansvarig överläkare för stressprojektet, säger till Expressen:

– De som är riktigt illa däran är i praktiken helt utslagna, de kommer inte ur sängen, de sätter sig på fel buss, hittar inte hem, och är mycket mycket trötta.

Den yrkesgrupp som löper störst risk för att bli sjukskriven är läkare och sjuksköterskor. I slutet av 2016 var nästan hälften av alla patienter som var inskrivna på Ersta sjukhus för stressrelaterad psykisk ohälsa läkare. Motsvarade siffror för sjuksköterskor var 31 procent.

 

Mer från MåBra på ämnet utmattning:

 

 

Dela på: