Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Psykoterapeuten: 9 tecken på att du är en snåljåp!

02 jun, 2017
Har du personer 
runt dig, som aldrig 
bjuder på något? Eller 
är DU den som får ångest av att spendera pengar på andra? Så kan du hantera snålhet både hos andra 
och dig själv!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

De flesta av oss har stött på överdriven sparsamhet: Väninnan som plötsligt ska på toaletten när notan ska betalas, kollegan som lånar pengar till en gemensam present och som inte betalar tillbaka sedan – eller gästerna som hälsar på i flera dagar, äter och dricker, utan att erbjuda sig att bjuda på fika på utflykten.

– Man framstår ofta som snål, osympatisk och självisk när man inte delar med sig. Det ingår i vår kultur att det ska finnas en ömsesidighet i givandet och tagandet. Det är ju bland annat så vi visar andra att de är viktiga för oss, säger psykoterapeuten Henriette Boysen.

Läs också: Forskare: Din personlighet avgör hur du äter

Det är framför allt när vi uppfattar att en person har ekonomisk möjlighet att dela med sig, men väljer att inte göra det, som vi uppfattar hen som snål. Inte om vi vet att personen har det ekonomiskt knapert.

Men vad är egentligen snålt?

– Det är olika för olika individer. Och hänger ihop med vår uppväxt och erfarenheter genom livet. Vissa som är mycket givmilda kan uppfatta en person, som inte är fullt lika generös, som snål. Medan andra, som håller igen mer, kan uppfatta samma person som generös. Vi utgår ifrån oss själva när vi bedömer andra.

Annons

Vad beror snålhet på?

– En vanlig orsak är att man inte tillåtits att sätta gränser runt sig själv som barn. Ens föräldrar kan till exempel ha ställt för höga krav på att man ska dela med sig av leksaker och annat till andra. Får man aldrig ha något för sig själv lär man sig att det man har lätt kan tas ifrån en. Något som kan skapa ett behov av att roffa åt sig och inte vilja dela med andra. På det sättet försöker man få en känsla av kontroll.

Läs också: Kaffe – vad din kopp säger om din personlighet

En annan orsak till snålhet kan vara att man vuxit upp med föräldrar som ständigt förväntat sig tjänster i gengäld när de gett en saker. Det kan skapa ett starkt behov av att känna sig självständig.

– Man lever efter devisen: Så länge jag klarar mig själv behåller jag mig intakt. Man kan bli så sparsam att man varken unnar sig själv eller andra något.

Överdriven sparsamhet under uppväxten kan också göra att man blir snål som vuxen.

Annons

Snålhet kan skada hälsan, enligt en australisk undersökning.

– Det skapar en kronisk inre stress att vara ständigt fokuserad på att spara. Och att känna att man inte har råd att dela med sig – även om man faktiskt har det i realiteten.

Det är starka drivkrafter bakom.

– Man sätter likhetstecken mellan att överleva och hålla hårt i pengarna. Det skapar i sin tur en rädsla, där man får ångest av beteenden som stärker ens relationer, som att bjuda hem folk på middag, köpa en extra kopp kaffe till kollegan och att låta bli att kräva in den där femkronan man lånade ut när kompisen skulle på toa.

Snålhet skapar social isolering, eftersom det får andra att dra sig undan. När man upplever att man inte får något tillbaka reagerar man nämligen ofta med att känna sig sårad, irriterad och utnyttjad.

Läs också: Narcissist? 6 tecken som avslöjar din partner

– Samtidigt är man som snål sällan medveten om sitt beteende. Man upplever det som att folk plötsligt försvinner och att relationer tar slut utan att man förstår varför.

Annons

Snålhet är en form av missbruk, som man inte bara kan sluta med. Rädslan och ångesten finns ju kvar.

Vad kan man göra, som snål?

– Börja med att reflektera kring hur dina relationer ser ut och din livskvalitet i stort. Har du förlorat viktiga relationer? Vad kan det bero på? Hur ser ditt beteende ut i olika situationer?

– Fråga dig själv om du verkligen behöver vara så sparsam. Och ge dig själv även i uppgift att ta små steg i att lägga lite mer än du brukar på andra.

Fråga också dig själv: Hur påverkas mina relationer av att jag är mer generös? Man kan också fråga personer i sin närhet, som man har förtroende för, om hur de uppfattar en.

– Förklara gärna att du börjat fundera kring hur du är, att du kanske uppfattas som snål, och att du i så fall är beredd att jobba på det.

Det kan vara svårt att erkänna för sig själv att man beter sig snålt, eftersom det anses som så fult i vår kultur.

Läs också: Det säger din sittställning om din personlighet

Annons

– Men för att kunna förändra sitt beteende måste man först erkänna problemet. Vågar man vara öppen gentemot andra får man ofta sympati och medkänsla tillbaka.

Hur kan man göra om man drabbas av snålhet?

– Förvänta dig inte att den som är snål plötsligt kan ändra sig, eftersom det ofta ligger psykologiska orsaker bakom. Det du kan göra är att förklara i jag-form hur olika situationer som uppstått påverkat dig. Då blir det lättare för personen att förstå att hens beteende faktiskt påverkar andra. Och påminn dig om att det inte handlar om att personen inte värdesätter dig, även om det lätt kan kännas så.

 

9 tecken på att du är snål

Svarar du ja på 5 eller fler av påståendena kan det betyda att du fastnat i snåla beteendemönster – som du behöver jobba med. Fråga gärna dem du umgås med hur de uppfattar dig.

  • Du är på restaurang med vänner och de föreslår att ni ska dela lika på notan. Ni har ätit och druckit för ungefär lika mycket. Blir du orolig/stressad/irriterad?
  • Du märker att du fick betala lite mer än de andra denna gång, eftersom du valt en något billigare maträtt. Känner du stress/ irritation/oro?
  • Lägger du mycket tid på att försöka räkna ut hur du kan spara mer pengar, trots att du har en fungerande vardagsekonomi?
  • Har du försökt slippa undan att betala för gemensamma arrangemang, som presenter, blomma till barnens lärare, avfiranden av kollegor och så vidare?
  • Låter du bli att spendera pengar på dig själv?
  • Diskuterar du ofta småbelopp med andra? Känns det till exempel viktigt att få tillbaka 5 kronor om du lånat ut det till någon?
  • Brukar du tänka ut billigast möjliga mat och vin att servera när du har gäster?
  • Du behöver nya skor. Får du ont i magen av att göra inköpet?
  • Har det hänt att du lånat pengar, som du inte betalat tillbaka – eftersom den du lånat av verkar ha glömt det?

AV: Anette Aggerbeck, Anna Carsall   FOTO: Thinkstock

 

Narcissist? 6 tecken som avslöjar din partner

Narcissism ökar.

Läs också: Narcissist? 6 tecken som avslöjar din partner

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons