Psykologi & relationer: 5 saker det snackas mycket om just nu

surfande äldre par och Nina Nyström

Vad snackas det om inom psykologi- och relationer just nu? Vad säger den senaste forskningen? Det har vår expert och redaktör på området, Nina Nyström, tagit reda på. Här kommer ett kort nyhetssvep – hade du koll på det här?

…det lustfyllda åldrandet

gråhårig kvinna

Allt fler omfamnar sin ålder och bär grått hår och rynkor med stolthet. Många 60-plussare vittnar också om starkare känslor: sexlivet får ett lyft, skrattet blir djupare och vinet och glassen ännu godare. Man tar för sig av livet och möter ålderns höst med en ny livsglädje och nyfikenhet! I ett kommande nummer gör vi ett stort nedslag i detta.

Hemma är det nya borta

77 procent av distansarbetarna säger att de är mer produktiva när de arbetar hemifrån. Vilken tur då att 85 procent av cheferna säger att de tror att team med distansarbetare kommer vara den nya normen!

Källa: Findstack

1:00

Efter reklamen: Ny podd på Aller Media: Stora Relationsguiden

(1:00)

Dejta lagom så håller relationen bäst

Tycker du att du och din partner har för lite tid till varandra eller gör för lite romantiska aktiviteter? Att prioritera dejtkvällar är det klassiska tipset för att hålla kärleken vid liv.

Men det ska inte vara för ofta heller, forskning visar att par som dejtar en gång i veckan hade lika stor risk att göra slut som par som aldrig dejtar. En gång i månaden är ett jättebra riktmärke, men glöm inte bort varandra i vardagen också. Det är den som är det viktigaste, något många inte tänker på.

Och glöm inte heller att en dejt inte måste kosta pengar. En fin middag kan komma med så mycket förväntningar. Prova att satsa på en fysisk aktivitet på dejten! Då får ni båda en dos härliga endorfiner, samtidigt som aktiviteten i sig ger er en skjuts in i ett mer avslappnat samtal.

Källa: The Marriage Foundation och The University of Lincoln

Våga testa nytt!

Nybörjare: Kraften & glädjen i att våga lära sig nya saker

Varför slutar så många av oss att lära oss nya färdigheter som vuxna? Är vi rädda att misslyckas? Har vi glömt hur kul det är att lära sig något helt nytt?

Tom Vanderbilt inspirerades av sin 11-åriga dotters outsläckliga behov att lära sig göra nästan allt, och bestämde sig för att påbörja ett år av lärande enbart för lärandets skull. Det resulterade i en del misslyckanden, många nya erfarenheter och den internationella storsäljaren Nybörjare: Kraften & glädjen i att våga lära sig nya saker. Äntligen kommer den inspirerande boken på svenska. Vad ska du lära dig i sommar? Cirkapris 219 kr.

Krama dig själv lugn

KVINNA KRAMAR SIG SJÄLV

En ny studie från Tyskland visar att kramar hjälper mot stress. Det gäller inte bara kramar från andra utan man kan också krama sig själv ner i varv. När man mätte stresshormonet kortisol hos personer som kramade andra och sig själva i 20 sekunder såg man att nivåerna sjönk hos båda. Men de sjönk inte alls hos kontrollgruppen som istället för att kramas vek pappersflygplan samma tid.

Källa: Modern Psychology

Foto: TT