Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Psykologi & relationer: 5 saker det snackas mycket om just nu

16 okt, 2022 
Nina och en tjej som promenerar i skogen
Vad pratas det om i psykologi- och relationsvärlden just nu? Vi har gjort ett nyhetssvep som visar fokus på egentid och att äga sin ålder!
Annons

Vad snackas det om inom psykologi- och relationer just nu? Vad säger den senaste forskningen? Det har vår expert och redaktör på området, Nina Nyström, tagit reda på. Här kommer ett kort nyhetssvep med fem saker på allas läppar just nu – hade du koll på det här?

1 Dopamine dressing!

Dopamin är ett av de hormon som påverkar vår lyckonivå. Grundat i psykologi och färglära kan vi använda våra kläder som en katalysator för dopamin-kickar och alltså boosta vårt humör på detta enkla sätt. ”Dopamine dressing” förknippas ofta med glada, starka färger, men det går djupare än så – klä dig som du vill känna dig helt enkelt!

En kvinna i färgglada kläder

2 Två veckor - så länge sitter lyckan i efter semestern

Så inte konstigt om du är sugen igen redan? Längden på semestern har dock liten effekt på lyckan. Därför är det bättre att minisemestra i stället, så kan du göra det fler gånger!

Annons

3 Unna dig egentid!

En kvinna som vandrar i skogen

I en ny undersökning gällande egentid och dess koppling till minskad stress svarar nästan alla svenskar (96 procent) att egentid är viktigt och har en positiv påverkan på deras psykiska hälsa, och 56 procent upplever att det minskar deras stress. En fjärdedel uppger också att de är i behov av mer egentid nu än innan pandemin. Däremot kommer egen-hälsan med en känsla av skuld. Mer än var femte känner sig skyldiga när de tar egentid, en siffra som dessutom ökar till 43 procent när det gäller 18–34 åringar. Svenskarna toppade den globala listan över de som känner sig mest skuldbelagda – det behöver vi ändra på! Populäraste sätten att ta egentid är att titta på tv och att ta promenader.

Annons

4 Vad är egentligen ålderism?

Iris Apfel
Modeikonen Iris Apfel firar sin 100-årsdag

Ålderism myntades som begrepp första gången 1969 av psykiatern Robert Butler och är en benämning på stereotypa föreställningar och diskriminering av äldre personer i samhället. Nu pratas det mer än någonsin om vikten av att inkludera alla åldersgrupper och synliggöra äldre som individer istället för som kategori.

5 Boken - Mer tid att leva

Boken Timeout: konsten att få gott om tid

Tid är en ständig bristvara idag. Boken Timeout konsten att få gott om tid ( The Book Affair) handlar om hur du får mer tid i vardagen. Med personlig ton och glimten i ögat förklarar författaren Micke Darmell vad i livet som skapar verkligt värde för oss människor. Han avslöjar såväl digitala som analoga tidstjuvar – och att effektivisering faktiskt ofta tycks leda till motsatsen! Cirkapris: 299 kronor

Foto: TT

Källa: Jabra via Opinium, Micael Dahlen - SvD

Se också: 5 snackisar från veckan som gått

5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått
Annons