Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Psykologens tips: 5 steg till jag-duger-känsla

22 okt, 2018 
Psykologen Liria Ortiz tipsar om knep för bättre självkänsla.
Hur kommer man åt känslor av otillräcklighet? Här ger psykolog Liria Ortiz användbara råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Gilla läget. Vi har ofta höga krav på oss själva. Och så känner vi oss otillräckliga när vi brister. Men vi människor är otillräckliga.

Vi orkar, hinner eller klarar inte allt. Med detta i bakhuvudet kan det bli lättare att känna större självmedkänsla inför sina begränsningar.

Acceptera känslan. Uppmärksamma att nu är jag-duger-inte-känslan där, värdera den inte, försök inte trycka undan den. Låt den vara där bara – och undersök vilka tankar du får i samband med känslan. Påminn dig om att det bara är just tankar. Då får du en viss distans, och påverkas inte lika mycket.

Välj och välj bort. Se på otillräcklighetskänslan som en hjälp, att den vill säga dig något. Prioritera sådant som är viktigt för dig på riktigt här och nu.

Se sammanhanget. Vi lever i ett samhälle med snäva utseendenormer, individualism, ålderism och orimliga krav på effektivitet och kontroll. Kan vi se att vi ingår i och påverkas av de här strukturerna blir det lättare att känna att vi visst duger. Vi har inte individuellt ansvar för allt. Allt är inte möjligt. Men vi kan göra så gott vi kan efter förutsättningarna som finns. Good enough.

Annons

Dela med dig. Prata med någon du har förtroende för, som kan reagera med igenkänning och empati. Eller ring en hjälplinje.

Leg.psykolog Liria Ortiz i MåBra:s kampanjtröja.
Leg.psykolog Liria Ortiz i MåBra:s kampanjtröja.

 

Läs mer om MåBra:s kampanj #JagDuger:  Vi duger – och det gör du också!

 

Är du snäll mot dig själv?

Gör vårt test här, för att se om du ställer lagom höga krav på dig själv.

Testa din självkänsla med MåBra:s unika test.
Testa din självkänsla med MåBra:s unika test.

Gå in på: mabra.com/jagduger. Där får du mer verktyg, fakta och pepp.

 

 

Köp Jag duger-tröjan!

JagDuger-tröjan.

Var med och sprid budskapet att vi duger som vi är – och bidra till att stärka självbilden hos unga! Speciellt för kampanjen #jagduger har MåBra tagit fram en härlig t-shirt som säljs till förmån för Tjejzonen, Sveriges största stödorganisation för tjejer.

Annons

Texten är designad av fantastiska bokstavsillustratören Lise Hellström. Nu finns den att köpa i vår webbshop för 199 kr, i stl S-XL. Antalet är begränsat, så passa på innan den tar slut: Läs mer och köp här!

 

Bättre självkänsla – med hjälp av KBT!

kurs-sjalvkansla

Med online-programmet Bättre självkänsla får du alla verktyg du behöver för att förbättra din självkänsla och livskvalitet. Självhjälpsprogrammet är baserat på kognitiv beteendeterapi, ett vetenskapligt förankrat sätt att arbeta med beteendeförändringar och personlig utveckling. Programmet är upplagt som en kurs där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut. Du arbetar i din egen takt och på dina egna villkor.

MåBra-prenumerant: 395 kronor – läs mer och börja direkt här!
Icke prenumerant: 545 kronor – läs mer och börja direkt här!

Du får:

  • Tillgång till programmet under 12 veckor.
  • Psykologiska verktyg för att bygga din självkänsla.
  • En egen välmåendekurva som visar din utveckling.
  • Möjlighet att ställa personliga frågor till våra psykologer (tilläggstjänst)
Annons