Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Psykologen om åldrande: "Glöm inte bort vem du är bortom utseendet"

26 apr, 2018 
Helen Mirren är en av få Hollywood-stjärnor som inte försöker se yngre ut. Så här vacker var 72-åringen på senaste Oscarsgalan.
Det kan vara tufft att se sitt ansikte åldras. Men en del klarar det, som vackert rynkiga skådespelerskan Helen Mirren. Så här kan du också göra revolt mot ungdomshetsen – och acceptera ditt nygamla ansikte.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är inte lätt när man en dag tittar i spegeln och ser sin mamma. Eller när man ska testa en app som ska visa hur man kommer att se ut som gammal – och det inte märks någon skillnad på före- och efterbilden.

Att sluta fred med sitt åldrande utseende kan vara svårt, men det är inte omöjligt. Madeleine Gauffin, leg psykolog, menar att vi är många som identifierar oss med hur vi ser ut. Hon tror att något av det bästa man kan göra för att acceptera sin ålder är att bli medveten om alla de yttre krafter som försöker påverka vår bild av åldrandet som något negativt.

– Hela tiden matas vi med tips och råd om hur man ska se yngre ut. Det blir ett väldigt massivt budskap till oss alla: Att ser man ung ut så är man värd mer. Men det är viktigt att inte glömma bort vem just du är bortom ditt utseende, förklarar hon.

Läs också: Mammor åldras 11 år snabbare än kvinnor utan barn

Att vara ytlig ses i regel inte som något positivt och därför tror Madeleine Gauffin att många av oss skäms över att vi tycker åldrandet är jobbigt. Men för att kunna acceptera sitt åldrande utseende kan man först behöva erkänna för sig själv att det kan vara kämpigt.

Annons

Ett sätt att göra det på är att prata med andra i sin närhet som kanske upplever samma sak. Att dela med sig och höra hur andra tänker om att till exempel utseendet ändras kan vara guld värt.

– Prata med dina vänner om hur det känns att bli äldre och hur det känns att just utseendet förändras. Det är viktigt att det inte blir ett tabubelagt ämne, säger Madeleine Gauffin.

Många skäms för sina rynkor

Kan man försöka peppa sig själv till att tycka om sina rynkor och gråa hårstrån? Att stå framför spegeln och säga upplyftande saker till sig själv kan vara hjälpsamt i stunden. Men om man ständigt går runt med en känsla av att man inte duger, att man inte är tillräckligt fin, tror hon att man måste göra något mer.

– Man måste gräva djupare och faktiskt fråga sig själv vad det är som gör att man känner så. Ställ de riktiga frågorna så är det mer troligt att du får de riktiga svaren. Om man inte klarar av att göra det själv kanske man kan göra det med någon nära vän, säger Madeleine Gauffin.

Annons

Det kan också vara väldigt svårt att förhålla sig till alla de olika åsikter som finns om åldrande. Å ena sidan matas vi med hur viktigt det är att se ung och fräsch ut medan vi å andra sidan också lär oss att det finns något värdigt och vackert med att åldras naturligt.

Läs också: Bästa sätten att vårda ett åldrande hår

Enligt Madeleine Gauffin leder det ofta till att man hamnar i en inre konflikt med sig själv. Hur ska man åldras naturligt utan att få en enda rynka? Att förhålla sig till sådana dubbla budskap och själv bestämma vart man ska stå kan vara svårt.

Att föryngringsmetoder i dag också är väldigt överkomligt gör att många ställs inför fler valmöjligheter. Men val kan vara jobbiga. Att vilja ta beslutet att gå under kniven för att föryngra sitt utseende kan vara tufft att acceptera.

– Det finns en hel del kvinnor som fixar till sig med yttre hjälp men som skäms för det, som inte kan stå för att de tycker det är jobbigt att åldras. Men det är viktigt att inte döma sig själv eller andra för hårt! Vi gör alla så gott vi kan för att hantera våra inre svårigheter.

Av: Moa Alfredsson Foto: IBL, Paris Jesso och privat

 

Hur påverkar åldrandet dig?

Elisabet Höglund.
Elisabet Höglund.

Elisabet Höglund, 73 år, journalist:

– Det är också oerhört plågsamt att se hur kroppen åldras, hur rynkorna sprider sig i ansikte, på händer, på bål, på ben, att se hur håret blir allt tunnare, hur huden blir allt tunnare, att alla slemhinnor blir allt skörare. Jag har alltid velat vara vacker och jag tror att jag fortfarande, trots mina 73 år, är vacker. Men som åldrande tar det oerhört mycket mera tid att hålla sig ung.

Titti Schultz.
Titti Schultz.

Titti Schultz, 45 år, radiopersonlighet:

– När det gäller vad åldrande gör med oss fysiskt tror jag att både män och kvinnor kan tycka att det är lika tråkigt. Utsidan stämmer inte med känslan på insidan. Men jag trivs med att bli äldre. Sakta, sakta tycker jag mig i alla fall märka en förändring i attityden till vad som är attraktivt rent relationsmässigt. Det är inte bara män som inleder förhållanden med avsevärt yngre kvinnor utan även yngre män har upptäckt storheten med en kvinna med erfarenhet … Och någon rättvisa får det ju vara!

Linnea Öst.
Linnea Öst.

Linnea Öst, 68 år, journalist och beautybloggare:

– Nej, det inte är roligt nu när allt på kroppen drar sig söderut, med det är inte mycket att göra åt. Rynkor bekymrar mig inte särskilt mycket, däremot är jag tacksam för att vakna varje dag och känna mig frisk. Dessutom har jag turen att bli snyggare med åren, åtminstone känns det så. Från att ha varit fulast i klassen, haft fulaste kläderna och aldrig passat in har jag äntligen växt ikapp mig själv. Tänk om jag bara vetat då hur fint livet skulle bli till slut, och hur roligt jag skulle få det. På allvar: jag har aldrig fått så många komplimanger som nu.

 

Annons