Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Psykologen: Många som tror att de är ambiverta har fel

08 jun, 2018 
Laddar du batterierna på egenhand eller i sällskap med andra?
Älskar du kickar tillsammans med andra – men också lugn och ensamhet? Då är du kanske ambivert, den nya personlighetstypen som kombinerar introverta och extroverta drag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Behöver du andras bekräftelse och yttre kickar för att må bra? Då är du förmodligen extrovert, precis som ungefär 65 procent av befolkningen. Den extroverta älskar att prata högt och mycket och är ofta kul och underhållande.

Den andra stora personlighetstypen är i princip tvärtom. Om du är introvert har du ett stort behov av att reflektera och kan ibland upplevas som lite stel av omgivningen – eftersom du inte är lika stor i gesterna som de extroverta. Men den som verkligen lär känna en introvert person upptäcker ofta roliga sidor som andra inte får se.

Läs också: 13 vardagsproblem du känner igen om du är introvert

På senare år har amerikanska forskare även myntat begreppet ambivert, som ska beskriva hur man är när man är mittemellan introvert och extrovert.

Lära känna sig själv

I USA har det redan gjorts en del studier om ambiverta. Bland annat en som visade att ambiverta säljare var bättre på att känna av om det var läge att prata på eller inta en mer lyssnande roll i olika kundkontakter. Dessutom växlade de smidigt mellan båda lägena. Därför var de också mer framgångsrika som säljare än extroverta och introverta.

Annons

Men vad är det egentligen för mening med att prata om begrepp som extrovert, introvert och ambivert? Man är väl som man är, helt enkelt?

– Det är precis det som är meningen, att förstå mer vem man är. När vi får veta om vi är introverta eller extroverta så förstår vi också våra behov bättre, säger Björn Hillström som är legitimerad psykolog, ledarskapsutvecklare och expert på Jungs personlighetstyper.

Läs också: 7 tecken på att du är BÅDE introvert och extrovert

Det var den tyska psykiatern Carl Gustav Jung som myntade begreppet arketyper, personlighetstyperna där introvert och extrovert ingår.

– Det handlar om hur vi tankar energi, hur vi återhämtar oss. Den extroverta får energi av att vara tillsammans med andra, mingla och planera, och gillar när det händer mycket runt omkring. Den introverta kan vara precis lika social i sällskap med andra, men den huvudsakliga energin fylls på när det är lugnt, när man kan reflektera, förlora sig själv i en intressant uppgift, läsa en bok.

Annons

Introvert eller extrovert

Båda behöver både umgänge och vila. Men medan den extroverta mår bäst av fart och fläkt, och kortare pauser däremellan, behöver den introverta längre perioder av stillhet mellan sociala aktiviteter. Den extroverta blir trött, rastlös och lite nere av att vara ensam en hel dag, medan den introverta inte har några som helst problem att fylla tiden, och sällan blir uttråkad av sitt eget sällskap.

Den ambiverta känner igen sig lika mycket i båda. Men Björn Hillström är något skeptisk till den nya personlighetstypen.

Läs också: Aldrig träffat en introvert? Det här bör du veta

– Många som deltar i mina utbildningar är till en början övertygade om att de är just ambiverta. Men när vi går igenom vad arketyperna innebär har det hittills alltid slutat med att de känt igen sig mest i antingen introvert eller extrovert.

Av: Anna Carsall Foto: IBL/Shutterstock

 

Annons